Prima pagina

In top 10 mondial la consumul de bere

In top 10 mondial la consumul de bere

Click pentru imaginea marita

22.01.2008, 19:49 165

Consumul de bere a ajuns la 100 de litri pe cap de locuitor la sfarsitul anului trecut, ceea ce inseamna ca Romania a intrat in topul primelor zece tari din lume cu cel mai mare consum anual de bere. Romanii au baut anul trecut 20,6 milioane de hectolitri de bere, in crestere cu peste 16% fata de 2006, pe baza temperaturilor ridicate inregistrate vara trecuta si a cresterii puterii de cumparare a populatiei.
"Consumul de bere a crescut foarte mult in ultimii ani, atingand la finele anului trecut pragul de 100 de litri pe cap de locuitor, dublu fata de 1990, cand consumul anual de bere pe cap de locuitor din Romania era de aproximativ 50 de litri", a declarat Vifor Versescu, directorul general al Patronatului Societatilor Independente Producatoare de Bere.
Astfel, in urma atingerii unui consum anual de 100 de litri per capita, Romania intra in topul primelor zece tari din lume cu cel mai mare consum anual de bere pe cap de locuitor, alaturi de Cehia, Germania sau Austria cu 160, 118, respectiv 111 litri pe cap de locuitor. Cu doar un an in urma, la finele lui 2006, Romania "sarbatorea" atingerea mediei europene a consumului anual de bere per capita, de 80 de litri, estimarile initiale ale producatorilor vizand pentru finele lui 2007 un consum de 90 de litri per capita, urmand ca abia in 2008-2009 sa atingem pragul de 100 de litri pe cap de locuitor.
In urma temperaturilor ridicate inregistrate in cursul anului trecut impreuna cu cresterea puterii de cumparare, producatorii locali din industria berii au inregistrat cresteri ale vanzarilor de pana la 30% in trimestrele doi si trei ale acestui an.
Cu toate acestea, ritmul de crestere inregistrat de piata locala a berii in 2007 s-a mentinut insa aproximativ la acelasi nivel cu cel obtinut in urma cu doi ani, de circa 16%, cand piata berii a avut un volum de 17,7 milioane de hectolitri.
Potrivit lui Versescu, din totalul de 20,6 milioane de hectolitri, cei 15 producatori care grupeaza Patronatul Societatilor Independente Producatoare de Bere din Romania (PSIPBR) au inregistrat in 2007 un volum de aproximativ 1,35 milioane de hectolitri, in scadere cu 3,8% comparativ cu anul precedent.
"Unii producatori au redus anul trecut chiar si cu 20% productia comparativ cu 2006, iar fabrica de bere de la Turnu Severin si-a incetat productia ca urmare a importurilor masive de bere bulgareasca din primele sase luni ale anului trecut, cu preturi sub cele locale din cauza neplatii accizelor, a accesului limitat in lanturile internationale de magazine si a scaderii populatiei", a explicat Versescu.
Potrivit reprezentantilor PSIPBR, doar in primul semestru al anului trecut s-au vandut in Romania aproximativ 100.000 de hectolitri de bere bulgareasca, aproximativ 48.000 de hectolitri fiind vanduti de compania bulgara Boliarka.
Exceptand vanzarile companiilor din PSIPBR, companiile Bere Mures si European Food, cei mai mari producatori independenti de bere ai pietei, au inregistrat in anul 2007 un volum de aproximativ 3,5 milioane de hectolitri, ceea ce inseamna ca multinationalele din industrie au vandut anul trecut circa 15,7 milioane de hectolitri de bere.
Aceasta inseamna ca filialele multinationalelor din industria locala a berii, respectiv Heineken Romania, Ursus Breweries, InBev Romania si United Romanian Breweries Bereprod, au detinut anul trecut peste 75% din piata.
"Piata berii va creste anul acesta cu aproximativ 10%, comparativ cu 2007, deoarece ritmul pietei va incetini in urma atingerii consumului de 100 de litri pe cap de locuitor", estimeaza directorul general al PSIPBR.
Potrivit acestui ritm de crestere, piata berii ar putea atinge la finele lui 2008 un volum de peste 22,5 milioane de hectolitri si o valoare de 1,4 miliarde de euro.
La aceasta "va ajuta" si majorarea pretului berii cu 5% pe segmentul de mainstream si pana la 30% pe segmentul economic, pe fondul cresterii preturilor hameiului si maltului.
"Pretul maltului s-a dublat in 2007 pana la 500 de euro pe tona, iar cel al hameiului a ajuns la circa 1.000 de euro kilogramul. Pretul materiei prime reprezinta aproximativ 30% din pretul final al unei beri, iar in 2008 pretul unei beri din segmentul economic ar putea ajunge si la 1,3 lei, cu 30% mai scumpa decat anul trecut", a spus Versescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO