Prima pagina

InBev cumpara Anheuser-Busch pentru 52 mld. $ si devine cel mai mare berar din lume

14.07.2008, 10:37 20

Producatorul belgian de bere InBev, prezent si in Romania, va prelua compania americana Anheuser-Busch, detinatorul marcii Budeweiser, pentru 52 de miliarde de dolari, devenind astfel cel mai mare berar din lume dupa volumul vanzarilor, peste actualul lider, SAB Miller, informeaza Bloomberg.
Tranzactia pune sub control belgian o afacere de familie cu o traditie de 156 de ani. InBev, care produce marcile Beck's, Stella Artois, trebui sa convinga acum sindicatele si politicienii locali pentru ca preluarea sa aiba succes.
"InBev vrea sa fie prezenta pe piata americana iar aceasta tranzactie este cea mai eficienta modalitate de a atinge acest obiectiv", a declarat Grant Saligari, un analist din industria berii.
InBev a oferit un pret de 70 dolari pe actiune, fata de 65 dolari initial, cu 27% peste pretul record al actiunilor Anheuser inregistrat in octombrie 2002. Oferta anterioara totaliza 45 miliarde dolari.
Divizia din Romania a InBev detine locul al treilea de pe piata locala, cu o cifra de afaceri de 188 de milioane de euro in 2007. Cea mai reprezentativa marca detinuta de grup pe piata romaneasca este Bergenbier, plasata pe pozitia a doua in topul vanzarilor totale, dupa Timisoreana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO