Prima pagina

Inflatia a iesit din matca in luna iulie: 1,3%

12.08.2004, 00:00 22



Inflatia a urcat, in mod surprinzator, la 1,3 % pe luna iulie, luna lui cuptor fiind a doua din acest an in care cresterea preturilor depaseste pragul de 1%, dupa ianuarie.



Indicele de crestere al preturilor rupe astfel tendinta de scadere inregistrata in prima parte a acestui an, urcand la o valoare anuala de 12,1% in iulie, cu doar doua puncte procentuale mai putin fata de anul anterior.



Pentru a putea fi atins obiectivul asumat de Banca Nationala si Guvern la sfarsitul anului trecut, de 9%, va trebui ca inflatia anuala sa coboare in urmatoarele cinci luni cu 3%, adica mai mult decat scaderea dintr-un an intreg.



"Este evident ca este mult mai greu sa cobori inflatia de la 14-15% la 9-10% decat de la 20% la 15%. Asa cum se vede si in celelalte tari din Europa Centrala si de Est, cand economia se invata cu un anumit nivel constant al cresterii preturilor, este greu sa mai scada", spune Lucian Liviu Albu, director general al Institului de Prognoza Economica din cadrul Academiei Romane.



Cresterea preturilor a fost determinata in iulie de majorarile de tarife la electricitate si gaz, cu cate 5-6%. Produsele alimentare au avut o crestere a preturilor sub rata lunara.



Astfel de puseuri alunga increderea in scaderea constanta si neintrerupta a preturilor, asa incat populatia, dar si companiile sau bancile au in continuare un comportament temator fata de inflatie: fie isi tine banii in valuta (populatia), fie ridica preturile la produse (companiile) fie, in cazul bancilor, tin dobanzile ridicate la depozite si credite.



Datele sunt complet diferite de asteptarile oficialilor.



Chiar inainte de a pleca in concediu, la inceputul acestei luni, Ministrul Finantelor se declarase optimist privind rata inflatiei pe iulie: "este posibil sa fie 0,6%, asa ca ne incadram in obiectivul de 9% pentru tot anul", a spus atunci Mihai Tanasescu.



Lucian Albu de la Prognoza spune ca "este limpede ca nu mai putea fi <<ascunsa>> cresterea de preturi. Oricum, pentru august mai este o rezerva, pentru ca din toamna este foarte probabil ca inflatia va fi de peste 1% in fiecare luna", a spus Albu.



"Cifra de inflatie pe iulie nu e surprinzatoare - pentru ca au crescut preturile la utilitati. Totusi, este o iesire din pattern-ul (trendul) de pana acum, cand inflatia era mai mica in lunile de vara - de aceea justificarea trebuie sa fie conjuncturala, cum ar fi cresterea preturilor la utilitati", a comentat analistul economic Liviu Voinea.



Banca Nationala merge in continuare pe obiectivele sale.



"Mergem in continuare pe obiectivul de 9% inflatia asumat la inceputul anului", a spus Mugur Stet, purtator de cuvant al Bancii Nationale.



De asemenea, ritmul deprecierii in termeni reali, de 2-3%, se va mentine, a spus Stet.



Deprecierea in termeni reali de 2-3% pana la sfarsitul anului inseamna o devalorizare de 6-7% a leului fata de cosul valutar, la inflatia estimata de 9%. Cosul valutar este constituit in proportie de 75% din euro si 25% dolar. Inflatia mare din iulie a majorat diferenta intre devalorizarea fata de cos si inflatie.



Spre exemplu, cosul valutar avea ieri o valoare de 38.851 lei, in scadere cu 0,02% fata de sfarsitul anului trecut, datorita stagnarii euro si dolarului fata de leu. Cum inflatia a fost de 5,1-5,2% in aceasta perioada, rezulta o apreciere in termeni reali de 5,2% a leului fata de cos. Diferenta este mare fata de cele 2-3% anuntate de BNR, asa incat sunt posibile deprecieri ale cursului mai accentuate in perioada urmatoare. sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO