Prima pagina

ING: se incurajeaza creditarea in valuta

10.03.2004, 00:00 13



Politica Bancii Nationale a Romaniei de atragere la dobanzi inalte a lichiditatilor de pe piata monetara duce la incurajarea creditarii in valuta in dauna celei in lei, afirma reprezentantul uneia din cele mai mari banci straine din Romania.



Reprezentantii BNR afirma ca nu intra in polemica tema politicii monetare, dar ca, oricum, nu este vorba de asa ceva.



"Am vazut ca acum se incurajeaza creditarea in euro si dolari si se descurajeaza cea in lei", a spus ieri Misu Negritoiu, director general adjunct al ING Romania.



BNR a atras in medie zilnic in ianuarie depozite de circa 61.000 miliarde lei (1,5 miliarde euro), la dobanzi de 21-22%, neschimbate de un an incoace, chiar daca intre timp inflatia estimata pentru anul urmator a scazut de la 14% la 9%.



Dobanzile oferite la depozite populatiei si firmelor de catre banci se situeaza la circa 15-17%, astfel incat bancile castiga pur si simplu de pe diferentei de dobanda.



"Banuiesc ca nivelul acesta al dobanzilor de interventie a BNR se constituie intr-o ancora de stabilitate macroeconomica in lipsa unei ajustari structurale profunde a economiei", a explicat Negritoiu.



"BNR nu polemizeaza cu bancile comerciale pe temele politicii monetare. Cu titlu personal, va pot spune ca nici vorba de incurajarea creditarii in valuta prin vreo politica a BNR, avand in vedere realitatea. Dealtfel, este semnificativa in acest sens interventia Bancii Centrale ori de cate ori in practica a aparut o astfel de tendinta", a spus Adrian Vasilescu, consilierul pe probleme de comunicare al guvernatorului BNR.



ING si-a anuntat ieri rezultatele pe 2003. Veniturile ING Nederlanden Asigurari de Viata si ING Bank au scazut usor anul trecut in euro, ca urmare a modificarilor fiscale si, respectiv, a deprecierii masive a leului fata de moneda unica europeana.



ING Nederlanden a avut prime brute incasate de 72,9 milioane euro in 2003, cu 5% mai putin decat in 2002. In lei, primele brute incasate au crescut cu circa 12%. Veniturile totale ale ING Bank au fost anul trecut de 50,5 milioane euro, cu 3,8% mai mici decat in 2002.



"Scaderea se explica prin modificarea legislatiei fiscale de la inceputul anului trecut, prin care veniturile din produsele de employee-benefits au fost considerate venituri salariale, iar aceste produse destinate angajatilor au avut o pondere destul de semnificativa in portofoliul nostru. Insa am avut si in 2002 si in 2003 rezultate peste estimarile noastre", a explicat Violeta Ciurel, director ING Nederlanden Asigurari de Viata.



Ciurel a mai spus ca nu poate estima cota de piata a companiei pe anul trecut, in lipsa datelor oficiale de pe toata piata.



Conform estimarilor Comisiei de Supraveghere, piata asigurarilor a fost anul trecut de circa 720 milioane dolari (640 milioane euro), din care circa un sfert sunt asigurari de viata. De aici, urmeaza ca piata asigurarilor de viata ca nivel al primelor brute incasate a fost anul trecut de circa 160 milioane euro, ceea ce inseamna ca ING Nederlanden a avut o cota de piata anul trecut de circa 45%.



In 2002, compania a avut o cota de piata de 56%.



Veniturile totale ale companiei au fost anul trecut de 90,4 milioane de euro, din care 17,5 milioane de euro au provenit din investitii. Totalul activelor au urcat la aproape 123 milioane euro, iar provizioanele erau la sfarsitul lunii decembrie de 107 milioane euro.



ING Nederlanden va lansa anul acesta asigurarea mixta de viata cu administrare distincta a celor doua componente, de protectie si economisire, o polita de invaliditate temporara si optiunea de intrerupere pe perioada determinata a platii primelor, toate "foarte cerute de piata", dupa cum a spus Violeta Ciurel.



Misu Negritoiu, director general adjunct ING Bank, a explicat ca evolutia in usoara scadere in euro a veniturilor bancii se datoreaza implicarii in creditarea in lei.



"Am avut in bilant un volum important de credite in lei si dolari, iar devalorizarea euro fata de aceste monede (cursul mediu leu/euro a crescut cu 20% in 2003 n.red.)ne-a afectat. Noi ne-am dublat anul trecut volumul creditelor in lei", a spus Negritoiu.



El a explicat ca anul trecut ING Bank a intermediat un imprumut pe 3 ani de 3600 miliarde lei pentru Administratia Nationala a Drumurilor si unul pe 5 ani, de 1200 miliarde lei, pentru Electrica. ING a intermediat finantarea a peste 2,5 miliarde $ pentru economia romaneasca in ultimii 4 ani.



ING Bank a acordat anul trecut credite ipotecare de 10 milioane euro, ajungand la o cota de circa 2% din pieta de profil.



Banca avea la sfarsitul anului trecut depozite atrase de la clienti si alte banci de 447 milioane de euro, in crestere cu 3,9% fata de anul anterior.
sorin.pislaru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO