Prima pagina

INS: Nu agricultura, ci serviciile si constructiile au adus PIB-ul la un nivel record

INS: Nu agricultura, ci serviciile si constructiile au adus PIB-ul la un nivel record

Click pentru imaginea intreaga

12.09.2008, 21:41 22

Conform datelor Institutului National de Statistica (INS), in primul semestru cresterea economica a fost de 8,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut, Produsului Intern Brut ajungand la 195,7 mld. lei (53,3 mld. euro).
Dinamica economiei in termeni reali a accelerat in trimestrul II la 9,3%, peste estimarile analistilor, toate sectoarele de activitate avand o contributie pozitiva la evolutia PIB.
Industria a contribuit cu 1,6 puncte procentuale la cresterea totala a PIB din primele sase luni, impozitele nete pe produs au adus o majorare de 1,1 puncte, iar agricultura a avut o influenta de 0,1 puncte.
Industria a avut un aport constant, in timp ce contributia agriculturii, desi pozitiva, a fost sub asteptari, potrivit INS.
"Agricultura este sub asteptari din punctul de vedere al contributiei acestui sector la formarea PIB. Situatia este ambivalenta deoarece productia vegetala a crescut cu 18,8%, in timp ce productia animaliera a scazut cu 1% si serviciile agricole cu 20%. Evolutia productiei vegetale nu este semnificativa pentru ca procesele de recoltare abia au inceput", a explicat presedintele INS, Vergil Voineagu.
"Scaderea productiei animaliere se datoreaza lipsei furajelor ca urmare a recoltei slabe din 2007, ceea ce a dus la scaderea efectivelor la toate speciile de animale, respectiv a productiei de carne, lapte, branza si oua", a mai spus seful Statisticii.
El a adaugat ca in trimestrul al treilea agricultura va contribui intr-o masura mai mare la evolutia PIB, atat pe fondul recoltelor agricole, cat si ca urmare a cresterii productiei animaliere.
Pe categorii de utilizari, aportul cel mai important a venit din partea consumului final individual al gospodariilor populatiei, cu o influenta pozitiva de 11%, urmat de formarea bruta de capital fix, cu 7,8%. La polul opus apare o influenta negativa a exporturilor, dar impactul a fost mai redus comparativ cu primul semestrul din 2007.
Economia a evoluat in contrast total cu economiile din zona euro, care semnalizeaza de mai multe luni o tendinta de incetinire.
Cresterea economica este considerata de analisti ca fiind nesustenabila in conditiile in care se sprijina pe constructii si agricultura, doua domenii considerate volatile. Ei au revizuit cu un punct in sus prognozele de crestere pe 2008, la 8,5-9%.
Analistii se asteapta ca trimestrul al treilea sa aduca o crestere economica record pentru Romania, de 10% sau chiar peste acest nivel, pe baza unui varf de contributie a productiei agricole, urmand ca la finele anului cresterea PIB sa se apropie de 9%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO