Prima pagina

INS: Salariul mediu net a crescut in 2007 cu 8,1%, la 1.266 de lei

05.02.2008, 11:35 21

Salariul net mediu a crescut in ultima luna a anului trecut, fata de luna noiembrie, in termeni nominali, cu 12,9%, la 1.266 de lei, influentat de acordarea primelor de sarbatori, iar comparativ cu luna decembrie a anului 2006 avansul a fost de 15,2%, respectiv de 8,1% excluzand inflatia, conform unui comunicat trimis de Institutul National de Statistica (INS).

In termeni reali, majorarea castigului salarial mediu net a fost in decembrie, comparativ cu luna anterioara, de 12,2%. Salariul mediu nominal brut a fost de 1.730 lei, cu 13,7% mai mare fata de luna precedenta.

Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in activitatile de intermedieri financiare (3.791 lei), iar cele mai mici in industria de prelucrare a lemnului si a produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei (651 de lei).

Majorarea castigurilor in majoritatea activitatilor economice s-a datorat acordarii primelor de sarbatori, negocierilor de salarii si realizarilor unor productii mai mari.

Astfel, salariile au urcat in ultima luna a anului, fata de noiembrie, cu peste 37% in industria de echipamente pentru radio, televiziune si comunicatii, silvicultura, exploatare forestiera si intermedieri financiare, cu o cota cuprinsa intre 22% si 32% in transporturi, turism, minerit, posta si telecomunicatii, energie electrica si termica, gaze si apa, asigurari si salubritate, respectiv cu 15%-21% in captarea, tratarea si distributia apei, industria de aparatura si instrumente medicale, de precizie, optice si fotografice, ceasornicarie, industria chimica, cercetare-dezvoltare si informatica, edituri, metalurgie si administratie publica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO