Prima pagina

Investitia in Sema Parc creste la peste un miliard de euro

Investitia in Sema Parc creste la peste un miliard de euro

Edmond Bogdan Desliu, 57 de ani, ocupa incepand cu 1 ianuarie functia de director general al companiei River Invest. Desliu a ocupat in perioada iunie 2006-ianuarie 2008 functia de country manager al Premiumred, compania de dezvoltare a grupului Volksbank.

09.01.2008, 18:47 103

Proiectul imobiliar Sema Parc, dezvoltat pe o suprafata de 42 de hectare pe locul fostei uzine Semanatoarea, va atrage o investitie de peste un miliard de euro in urmatorii zece ani, in crestere cu peste 30% fata de estimarea initiala, potrivit lui Edmond Bogdan Desliu, noul director general al River Invest, dezvoltatorul proiectului Sema Parc.
"In prezent cautam o firma de urbanism care sa reactualizeze masterplanul proiectului Sema Parc, prin care sa corelam toate zonele care vor fi dezvoltate, respectiv spatiile de birouri, centrul comercial, hotelul si zona rezidentiala printr-o piata centrala care sa cuprinda zone de petrecere a timpului liber. In urma schimbarii masterplanului, investitia va depasi un miliard de euro", a declarat Desliu, care a devenit directorul general al River Invest la 1 ianuarie si l-a inlocuit in functie pe Sorin Nistor, actualul director general al MYO Management, compania care administreaza firmele din grupul MYO. Desliu a ocupat anterior functia de country manager al Premiumred, divizia de dezvoltare imobiliara a Volksbank.
Primul masterplan a fost derulat in urma cu doi ani de compania britanica Aukett Fitzroy Robinson si potrivit masterplanului suprafata construita a proiectului urma sa fie de circa 66 de hectare, insa PUZ-ul obtinut pentru zona Semanatoarea permite majorarea suprafetei construite.
Dezvoltatorul River Invest, care este controlat de omul de afaceri Ion Radulea, va livra anul acesta doua imobile de birouri cu o suprafata inchiriabila de 42.000 de metri patrati, vandute anul trecut catre fondul de investitii Europolis pentru 90 mil. euro.
Anul acesta va incepe si faza a doua a sectiunii de birouri, care va cuprinde patru imobile, in care se vor investi peste 70 de milioane de euro. "Vom incepe lucrarile de constructie a centrului comercial, a doua cladiri de birouri, a hotelului si a primei faze din zona rezidentiala, care va cuprinde 300 de locuinte, proiecte care vor necesita investitii de 480 de milioane de euro si vor fi finalizate in prima parte a anului 2010", explica Desliu. River Invest se afla in prezent in negocieri avansate cu trei banci - care iau in calcul si varianta unei sindicalizari -, de la care sa obtina o finantare de 100 mil. euro pentru dezvoltarea centrului comercial pe care il dezvolta in parteneriat cu dezvoltatorul german ECE Projekt Management. Potrivit reprezentantilor River Invest, finantarea va fi obtinuta pana la sfarsitul lunii februarie, cand va fi lansat centrul comercial.
River Invest, dezvoltatorul proiectului Sema Parc din Capitala, va investi pana in 2012 circa 640 mil. euro in dezvoltarea primelor doua faze ale proiectului Sema Parc care cuprinde un centru comercial, mai multe imobile de biouri, un hotel de patru stele, 1.000-1.200 de locuinte si o zona de shopping street si petrecerea timpului liber. Valoarea totala a investitiei in cadrul proiectului Sema Parc se va ridica la peste un miliard de euro in urmatorii zece ani.
"Proiectul Sema Parc este avantajat de locatia centrala si de apropierea de Lacul Morii, precum si de vecinatatea a doua statii de metrou, Semanatoarea si Armata Poporului. Acest proiect va fi dezvoltat ca o insula integrata in structura Bucurestiului, care sa fie populata tot timpul", spune Edmond Bogdan Desliu, directorul general al River Invest.
Potrivit lui, proiectul Sema Parc, situat pe malul Dambovitei, se va transforma anul acesta intr-un imens santier, urmand sa fie demolate actualele hale si sa inceapa lucrarile de infrastructura.
Compania va incepe anul acesta dezvoltarea unui centru comercial cu o suprafata desfasurata de 108.000 mp de galerii comerciale si restaurante, precum si o parcare cu 3.500 de locuri situata la ultimele doua etaje ale mallului. Proiectul comercial va fi dezvoltat de grupul german ECE, unul dintre cei mai importanti operatori de centre comerciale din Europa, care se va ocupa timp de zece ani si de administrarea proiectului.
Tot anul acesta va incepe constructia unui hotel de patru stele care va avea 22 de etaje si circa 400 de camere, extinse pe o suprafata construita de circa 18.000 mp, in care se vor investi circa 25 mil. euro. Primele doua etaje vor fi corespondente cu mall-ul din zona comerciala a Sema Parc.
In plus, River Invest va incepe constructia fazei a doua de birouri, care va cuprinde patru imobile cu o suprafata inchiriabila de 62.000 mp si parcari subterane cu o suprafata de 44.000 mp.
Zona rezidentiala, care va cuprinde 1.000-1.200 de apartamente, va fi dezvoltata in doua etape, prima urmand sa fie finalizata in 2010 si sa livreze 300 de locuinte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO