Prima pagina

Isarescu: Prin majorarea dobanzii, BNR transmite ca mai sunt presiuni

08.05.2008, 13:50 11

Decizia BNR de a majora dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale arata ca mai exista presiuni inflationiste, dar atenuate, si ca banca centrala este preocupata de economisire, a declarat, azi, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, citat de Mediafax.

"Prin acest dozaj am transmis ca mai sunt presiuni, dar nu de aceeasi amploare. Am semnalizat clar ca ne preocupa cu deosebire partea de economisire", a spus Isarescu.

BNR a majorat, marti, pentru a cincea oara consecutiv, dobanda de politica monetara, cu 0,25 puncte procentuale, la 9,75%, si a decis sa pastreze neschimbat nivelul ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei si valuta ale institutiilor de credit.

Isarescu a explicat ca intarzierea cu care bancile preiau cresterea dobanzii de politica monetara in ratele percepute la credite era de asteptat, intrucat exista inca "o batalie" pe cota de piata.

"De aceea, nu ne gandim sa reducem rezervele minime obligatorii, pentru ca actioneaza in directia reducerii creditelor in lei si mai ales in valuta", a spus Isarescu.

El a respins, insa, afirmatiile unor analisti potrivit carora banca centrala va utiliza creditul Lombard, desi exista un nivel ridicat al rezevelor minime obligatorii (RMO). Isarescu a afirmat ca, daca banca centrala isi va consolida pozitia de creditor, atunci ar putea sa decida si o ajustare in jos a nivelului RMO.

Creditul Lombard reprezinta o modalitate prin care bancile pot primi credite in schimbul unor active, precum obligatiunile sau politele de asigurare. Imprumuturile se fac de catre bancile centrale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO