Prima pagina

Jumatate din afacerea Pepsi in Romania, preluata de PepsiAmericas

20.06.2005, 19:33 88

Investitorii israelieni care au dezvoltat afacerea de imbuteliere a Pepsi in Romania au vandut pentru 51 mil. $ (42 mil.euro) aproape jumatate din actiuni companiei americane PepsiAmericas, cel de-al doilea imbuteliator al bauturilor racoritoare Pepsi - Cola la nivel mondial.

PepsiAmericas a anuntat la sfarsitul saptamanii trecute achizitia unui pachet de 49% din actiunile Quadrant-Amroq Bottling Company Limited (QABCL), compania care are licenta de imbuteliere si distributie a bauturilor Pepsi pentru piata romaneasca. QABCL, inregistrata in Marea Britanie, detine 99% din actiunile Quadrant Amroq Beverages SA (QAB), din Romania.

QABCL este condusa de omul de afaceri israelian Eli Davidai. "Suntem entuziasmati de investitia in QABCL si de extinderea prezentei noastre pe plan international", a spus Ken Keiser, presedintele si directorul general al PepsiAmericas.

El a precizat ca achizitia ofera companiei americane oportunitatea de a-si consolida pozitia in aceasta regiune cheie, pe fondul imbunatatirii conditiilor economice in Romania, dar si al dezvoltarii pietei de bauturi.

Gigantul american PepsiCo detine 41,1% din PepsiAmericas. Posibila vanzare se discuta de mai mult timp, in urma cu doi ani PepsiAmericas realizand un due-dilligence al afacerii din Romania.

QAB dispune de doua unitati la Bucuresti, pentru productia de bauturi racoritoare, si una la Covasna, pentru apa minerala. Firma a obtinut, anul trecut, o cifra de afaceri de peste 100 mil.$ (87 mil.euro), in crestere cu 42% fata de valoarea din 2003. Compania are peste 1.000 de angajati in Romania.

PepsiAmericas este al doilea producator, comerciant si distribuitor de produse Pepsi-Cola din lume, avand operatiuni in 19 state ale SUA, dar si in Polonia, Ungaria, Republica Ceha si Slovacia, precum si in tari din Marea Caraibelor. Compania a realizat anul trecut vanzari de 3,34 miliarde de dolari (2,7 mld.euro), in crestere fata de anul precedent cand au fost de 3,2 miliarde de dolari. Profitul net a fost de 182 milioane de dolari (146 mil.euro).

Grupul Quadrant-Amroq Bottling Company Limited (QABCL) include mai multe companii, printre care se numara si Quadrant Amroq Beverages SA, care produce, vinde si distribuie bauturile Pepsi, Mirinda, 7-UP, Mountain Dew, Prigat, Lipton Ice Tea, precum si apele minerale Perla si Roua Muntilor.

Reprezentantii Quadrant Amroq Beverages (QAB) nu au oferit ieri mai multe detalii despre aceasta tranzactie. "Directorul general (Florin Radulescu - n. red.) este plecat in SUA tocmai pentru a participa la semnarea acestui contract. Mai multe informatii vor fi disponibile marti, dupa revenirea lui in tara", a declarat Eusediu Margasoiu, director de marketing si comunicare in cadrul QAB.

"QABCL are, cu portofoliul sau echilibrat de produse, o cota de piata semnificativa in Romania si a obtinut in ultimii ani o rata de crestere si de profit de peste 10%", a mai afirmat Keiser, presedintele de la PepsiAmericas.

Robert Pohlad, directorul executiv al PepsiAmericas, a mai precizat ca Europa Centrala a fost una din principalele tinte ale companiei in ultimii ani.

"In ultimii patru ani am crescut cu perseverenta vanzarile si distributia de produse Pepsi in regiunea Europei Centrale si in acelasi timp am fost atenti la noi oportunitati de achizitii sau parteneriate care sa ne extinda portofoliul si prezenta geografica. Aceasta ultima investitie se potriveste foarte bine cu criteriile noastre strategice si este pozitiva profiturilor. In plus, ne da oportunitatea de a ne extinde in continuare prezenta pe pietele de bauturi racoritoare si snacks-uri in regiunea Balcanilor", a afirmat Pohlad.

Alaturi de The Coca-Cola Company, PepsiCo este una dintre cele mai mari companii de bauturi racoritoare ale lumii. Cele doua companii se ocupa de activitatea de marketing si vand licenta de productie si distributie unor companii imbuteliatoare partenere, avand de regula si participatii in capitalul acestora.

Imbuteliatorul produselor Coca-Cola pentru piata romaneasca este compania elena Coca-Cola HBC Romania, cu vanzari anuale de circa 200 mil.euro. PepsiAmericas va mai concura in Romania cu European Drinks si Romaqua.

Consumul de bauturi racoritoare din Romania se ridica la un miliard de litri pe an. Piata se anunta tot mai competitiva, mai ales ca in urma cu o saptamana compania europeana Cadbury Schweppes a acordat licenta de imbuteliere pentru bautura Orangina unei companii locale.

O alta miscare importanta a PepsiCo in Romania a avut loc in luna noiembrie a anului trecut, cand Snack Ventures Europe, o companie mixta detinuta chiar de PepsiCo si General Mills, a preluat Star Foods, cel mai mare producator si distribuitor de snacks din Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO