Prima pagina

Khatami a depus juramantul cu intarziere

09.08.2001, 00:00 15



Reformistul Mohammed Khatami a depus juramantul pentru al doilea mandat ca presedinte al Iranului, promitand respectarea legilor islamice si a drepturilor poporului iranian. Ceremonia a avut loc cu o intarziere de trei zile din cauza unui conflict parlamentar.

"Jur in fata lui Allah si a poporului Iranului ca voi apara religia oficiala, regimul si Constitutia, ca voi evita orice despotism si ca voi sustine drepturile poporului si voi pastra frontierele tarii", a afirmat Khatami, dand citire textului oficial al juramantului.

Khatami a fost ales presedinte cu 77% din voturi si trebuia sa depuna juramantul duminica, dar o disputa in parlament (Majlis) a dus la intarzierea ceremoniei, relateaza CNN. Deputatii reformisti, care domina parlamentul, au avut obiectii fata de alegerea de catre puterea judecatoreasca a doi avocati ultraconservatori in Consiliul Gardian.

Acesta are drept de veto fata de orice lege aprobata de legislativ si s-a folosit in mod constant de acest prerogativ pentru a bloca proiectele reformiste in timpul primului mandat de patru ani al lui Khatami.

Situatia a fost rezolvata in cele din urma marti, cand liderul spiritual iranian, Ali Khamenei, a ordonat parlamentului sa-i sprijine pe cei doi candidati, Abba Ali Kadkhodaei si Mohsen Esmaeli. Desi Majlis-ul a respectat cererea ayatollah-ului Khamenei, nu mai putin de 162 de deputati din totalul de 249 s-au abtinut de la votul asupra celor doi, subliniind nemultumirea fata de situatia creata.

"Disputa a avut un ostatic, care era liderul reformist si presedintele tarii. Cand reformistii si-au vazut liderul ostatic in acest joc politic, el fiind in imposibilitatea de a depune juramantul in functia de presedinte, au cedat", a declarat analistul politic Saeed Laylaz.

Dupa depunerea juramantului in fata oficialilor militari, judiciari si a membrilor Consiliului Gardian, Khatami a tinut un discurs in care subliniat ca autoritatile trebuie sa aiba mai multa grija de poporul iranian si sa dezvolte economia nationala.

Inca din campania electorala presedintele a subliniat ca daca va obtine un al doilea mandat il va consacra reformei economice si crearii de noi locuri de munca.

Khatami a spus ca guvernul este cel care ar trebui sa se adapteze vointei poporului si nu invers.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO