Prima pagina

La Deva se face 2% din productia mondiala de clapari

23.04.2004, 00:00 154



Societatea SkyRom din Deva, a produs anul trecut pentru firma italiana Nordica, unul dintre cei mai importanti furnizori mondiali de echipament sportiv, aproximativ 200.000 de perechi de clapari, reprezentand circa 2% din productia globala de clapari.



"Conform contractului incheiat cu societatea Nordica, si in acest an, productia se mentine in aceleasi limite. Exista insa semnale ca pentru 2005 cererea mondiala pentru astfel de produse va fi mai mare decat anul acesta cu circa 10-15%. Adica undeva la peste 11 milioane de perechi de clapari. Prin urmare s-ar putea ca termenii contractului sa fie renegociati", a declarat pentru ZF Transilvania Claudiu Buciuman, directorul companiei.



Pentru ca lucreaza in sistem lohn, cifra de afaceri a companiei nu a fost pe masura ponderii pe care claparii produsi la Deva o au in productia mondiala. Astfel, compania a inregistrat o cifra de afaceri care a depasit usor un milion de euro, aproape egala cu cea din 2003.



Managerul SkyRom a mai spus ca anul acesta, cifra de afaceri ar putea depasi 1,3 milioane de euro in conditiile in care compania se afla in faza de extindere a activitatii. "Am inceput sa mai facem angajari pentru ca dorim sa continuam si productia de fabricare de incaltaminte textila usoara pentru clapari pentru cateva firme din Franta", a spus Buciuman.



Compania a fost infiintata in 1999, la Orastie, iar italienii au investit circa 25 de miliarde de lei (un milion de dolari), intr-o instalatie completa de fabricat clapari. Timp de patru ani aici s-a fabricat doar partea textila pentru interioarele claparilor. "La sfarsitul lui 2002, fabrica a fost transferata la Deva, motivul fiind migratia continua a muncitorilor din Orastie, de la o societate la alta, ceea ce crea disfunctionalitati in procesul de productie", spune directorul SkyRom.



In 2003, compania obtine un contract pe termen lung cu firmele italiene Nordica si Tecnica. Cei 170 de angajati ai firmei produc, lunar, circa 15.000 de perechi de clapari, care pe piatele externe sunt comerciaizati cu preturi cuprinse intre 100 si 300 de euro. Claparii care ajung la 300 de euro reprezinta varfurile de clasa, fiind destinati schiorilor profesionisti care participa la competitii.



La Deva, sunt fabricate, anual, cam 2.000 de perechi de varfuri de clasa. Materia prima necesara este adusa din import, in Romania neexistand fabrici care sa produca materiale de acest gen. Unul dintre furnizorii de materie prima care asigura componentele plastice necesare confectionarii claparilor este o firma din Ungaria.



Claparii produsi la Deva au caracteristici diferite. Spre exemplu, cei care au inscriptia "Ultra Fit" au proprietatea de a se adapta dupa piciorul persoanei care-i poarta. Dupa un anumit timp de utilizare, acestia devin personalizati. Claparii care au inscriptia "Termic Fit" au in interior o tesatura speciala, alcatuita din materiale termorezistente, care nu permit pierderea caldurii. Si asta, indiferent de temperatura de afara. Pentru fabricarea unei perechi de clapari obisnuite sunt necesare 44 de minute, iar pentru varfurile de clasa sunt necesare pana la doua ore de munca.



"Productia din 2004 va fi scoasa la vanzare in 2005. Pana atunci, fiecare lot de marfa este supus, in Italia, la diferite teste. O pereche de clapari dintr-un lot este verificata, uneori, timp de trei luni. In aceasta perioada sunt simulate toate actiunile la care sunt supusi claparii pe durata unui sezon intreg", a mai spus directorul SkyRom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO