Prima pagina

Luna august a adus noi scaderi la preturile apartamentelor din Bucuresti

Luna august a adus noi scaderi la preturile apartamentelor din Bucuresti
27.08.2008, 18:28 24

Scaderea preturilor fata de inceputul anului are la baza in special deprecierea inregistrata in ultimele trei luni. Astfel, pretul mediu pe metru patrat la apartamentele de trei camere construite intre 1980 si 1990 a ajuns in august la 1.869 de euro, fata de 1.920 de euro in luna iulie sau 1.976 de euro in iunie, arata indicele imobiliar realizat de ZF.
Analiza ia in calcul preturile cerute la vanzare afisate pe anuntul.ro, acestea putand fi si cu circa 20% mai mari decat nivelul la care se incheie tranzactiile.
Cele mai mari scaderi comparativ cu inceputul anului au fost inregistrate in zone precum Dristor (-20%), Oltenitei (-18%), Mihai Bravu (-17%) sau Iancului (-15%).
Reprezentantii de pe piata sustin ca nicio zona nu a fost ocolita de scaderi. Indexul ZF arata cresteri in perioada ianuarie-august doar in trei zone Alba Iulia (15%), Aviatiei (3%) si Dorobanti (1%). Avansul din Alba Iulia, de exemplu, a fost sustinut de luna august, astfel ca ar putea fi vorba de o crestere conjuncturala, mai degraba decat reala.
Si in zonele centrale precum Unirii sau Victoriei au fost inregistrate scaderi de peste 10%. Scaderile din ultima perioada nu au fost uniforme in toate zonele Capitalei, fiind inregistrate fluctuatii considerabile de la luna la luna.
Astfel, dupa explozia preturilor din ultimii doi ani, 2008 a inceput cu cresteri minore, de 2%-3% pe luna, iar iunie, iulie si august au adus scaderi intre 3% si 5%.
Cu toate ca in acest an s-a produs o diminuare considerabila a preturilor, acestea nu au atins deocamdata nivelul de acum un an. Scaderea preturilor este insotita de un numar de tranzactii redus, reprezentantii de pe piata imobiliara afirmand ca normele de creditare si criza internationala au blocat efervescenta pietei.
Mai multe analize realizate pe piata locala arata scaderi fata de inceputul anului. Ultima analiza a site-ului magazinuldecase.ro arata in perioada ianuarie-iulie o scadere a valorii medii a pretului la apartamentele vechi din Bucuresti de 13%, pana la 116.999 euro.
Pe de alta parte, indicele Colliers arata in perioada ianuarie - iulie o depreciere a preturilor la locuintele vechi de 4%, in timp ce pretul apartamentelor noi a crescut cu 10%.
Si site-ul anuntul.ro, care publica media preturilor pe zone, arata o scadere a preturilor apartamentelor de trei camere de 8% in ultimele sase luni. Potrivit statisticii preluate de pe anuntul.ro, pretul mediu al unui apartament de trei camere in Capitala ar fi in jur de 130.000 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO