Prima pagina

Macedonenii ataca ambasadele occidentale, Tetovo se afla in plin razboi

26.07.2001, 00:00 29



Diplomatii occidentali au inceput ieri eforturi disperate de restabilire a calmului la Skopje, dupa o noapte de cosmar in care sute de macedoneni au atacat ambasade si sedii ale unor firme din Vest.

Protestatarii, nemultumiti de atitudinea Occidentului in conflictul cu rebelii albanezi, au distrus intrarile in ambasadele Germaniei si Marii Britanii si au aruncat cu pietre in sediul reprezentantei diplomatice americane. De asemenea, demonstrantii au spart vitrinele unui restaurant McDonald's.

Circa 3.000 de oameni s-au adunat in fata cladirii parlamentului, purtand pancarte pe care scria "NATO protejeaza teroristii". Ferestrele ambasadei germane au fost sparte cu pietre si trei masini au fost incendiate in fata sediului local al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE).

aeful misiunii locale a OSCE a declarat ca acest organism se va retrage din Macedonia daca membrii misiunii sale vor fi pusi in pericol. In timp ce manifestantii au bombardat pur si simplu sediul ambasadei SUA cu pietre, trupele speciale ale politiei, aflate in numar mare in zona, nu au intervenit.

Guvernul macedonean s-a lansat cateva ore mai tarziu intr-o violenta critica la adresa NATO, reprosand Aliantei ca nu i-a desemnat pe rebelii albanezi drept responsabili pentru ruperea acordului de incetare a focului, aflat in vigoare din 5 iulie, si interzicand trecerea oricarui convoi occidental pe la punctul de frontiera dintre Macedonia si Kosovo.

"Macedonia nu este in razboi doar cu teroristii, ci se confrunta cu o amenintare mai mare, sprijinul acordat de unele tari occidentale formatiunilor paramilitare", a afirmat purtatorul de cuvant al guvernului, Antonio Milososki.

Violentele au avut loc dupa ce rebelii albanezi au ocupat noi pozitii in Tetovo si au inconjurat alte patru sate din zona, actiuni in urma carora sute de slavi au fost nevoiti sa se refugieze, relateaza CNN.

Ministrul de interne si cel al apararii le-au promis locuitorilor din Tetovo, al doilea oras ca marime din Macedonia, ca rebelii au primit un ultimatum pana ieri la pranz pentru a se retrage si a permite revenirea civililor in zona. In caz contrar, guvernul de la Skopje va respinge orice mediere occidentala a conflictului si va intensifica ofensiva impotriva albanezilor.

Atacul rebelilor la Tetovo a inceput cu o cazarma a armatei din nordul orasului, ofensiva obligand politia macedoneana sa abandoneze mai multe puncte de control care au fost ocupate imediat de albanezi, relateaza BBC.

Explozii puternice si schimburi intense de focuri au putut fi auzite la 200 de metri de centrul orasului, luptele continuand toata noaptea de marti spre miercuri. Ieri, strazile din Tetotov erau pustii, sute de oameni fugind din oras si din satele invecinate.

Emisarul american James Pardew si cel european, Francois Leotard, aveau programata ieri o intanire cu liderii partidelor politice macedonene, intr-o incercare disperata de a evita izbucnirea unui razboi civil.

Cei doi au fost foarte aproape de obtinerea unui acord de pace saptamana trecuta, dar negocierile au esuat din cauza cererii rebelilor de recunoastere a limbii albaneze ca a doua limba oficiala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO