Prima pagina

Mai multi bani din eurobonduri, ca-i mai ieftin

23.06.2003, 00:00 23

Romania iese in aceasta saptamana pe pietele internationale de capital, insa Ministerul Finantelor le-a dat deja o indicatie importanta, anuntand cuponul anual (dobanda) pe care se asteapta sa-l plateasca la euroobligatiunile pe sapte ani: 6,5% in euro.
"Este posibil ca dobanda la care Ministerul Finantelor Publice va lansa noua emisiune sa fie cu aproximativ doua puncte procentuale sub cea obtinuta la ultima emisiune (8,5% in luna mai 2002)", se arata intr-un comunicat al Finantelor.
Randamentul o bligatiunilor cu scadenta in 2012 nu depaseste insa 5,85 - 6,04%, asa incat dobanda indicata in mod neuzual de Ministerul Finantelor include o prima considerabila.Obligatiunile cu scadenta in 2008 au ajuns la un randament de 5,09%. In plus, guvernul a aprobat chiar in pragul lansarii obligatiunilor majorarea sumei imprumutate de la 500 la 700 milioane de euro.
Expli catia oficiala? "Cu cat valoarea unei emisiuni este mai mare cu atat lichiditatea acesteia este mai mare - exista interesul tranzactionarii ei pe piata secundara", spune Mihai Tanasescu, ministrul finantelor, dupa ce timp de doua luni de zile a considerat ca Romania nu are nevoie de mai mult de 500 milioane de euro. Mai mult, el afirma acum ca valoarea mai mare a imprumutului va conduce "inevitabil" la castigarea in pretul de tranzactionare a unui "premiu de lichiditate" care se reflecta in imbunatatirea randamentelor de tranzactionare. Nimic insa despre strategia de reducere a finantarii deficitului bugetar din surse externe, pe masura cresterii imprumuturilor de pe piata interna, anuntata la inceputul anului.
Cert este ca socotelile initiale ale Finantelor au cam fost date peste cap, in principal de reculul inregistrat de dobanzile de pe piata interna, dupa scaderea din iarna, si, implicit, de dificultatile din ce in ce mai mari de finantare a deficitului bugetar si datoriei publice fara compromisuri la nivelul dobanzilor acceptate. Asa a ajuns Ministerul Finantelor sa lanseze obligatiuni - surpriza, in dolari, pentru piata interna. Intrarea banilor din eurobonduri ar reduce presiunea dobanzilor la lei, Finantele putandu-si permite sa respinga in continuare incercarile de ridicare a dobanzilor.
Majorarea plafonului la eurooobligatiuni este justificata si de nevoia completarii rezervei valutare adiministrate de BNR, care a scazut la 5,2 miliarde de dolari la sfarsitul lunii mari, dupa platile scadente in contul datoriei externe si rascumpararile de titluri de stat in valuta. BNR chiar recomandase imprumutarea unei sume mai mari de 500 mil. euro.
In luna mai, dupa multe amanari, guvernul hotarase sa mandateze un consortiu format din patru banci de investitii -  Deutsche Bank, JP Morgan, Citigroup si UBS Warburg - pentru a intermedia imprumutul extern in valoare de 500 milioane euro. Acestea si-au oferit serviciile pentru comisioane minime, urmarind sa castige din revanzarea obligatiunilor, dupa ce le vor subscrie in mare parte in nume propriu. In aceste conditii, nici nu a mai fost nevoie de organizarea unui turneu de prezentare a obligatiunilor romanesti.  O  dobanda de 6,5% ar insemna un castig important, de care ar putea profita companiile romanesti interesate sa se finanteze de pe piata externa, precum Hidroelectrica sau Admnistratia Nationala a Drumurilor, care si-au amanat anul trecut emisiunile de obligatiuni. Saptamana trecuta au circulat zvonuri privind o posibila imbunatatire a calificativului acordat Romaniei de agentia americana de rating Moody's, dupa ce Bulgaria a primit o marire de nota de doua puncte, pana la Ba2.  Romania se afla la nivelul de rating B1, cu doua trepte sub calificativele corespunzatoare de la Standard&Poor's si Fitch, insa nu se afla inca pe lista oficiala a Moody's de evaluare in perspectiva cresterii ratingului. Chiar si asa randamentele euroobligatiunilor romanesti tranzactionate pe pietele externe au urcat cu circa 0,2%, dupa care au revenit la nivelurile anterioare, in lipsa confirmarii zvonurilor. Preturile euroboligatiunilor romanesti sunt in prezent mault mai bune decat ar arata-o ratingurile, o serie de analisti straini considerand nejustificata notarea Bulgariei mult inaintea Romaniei. 
O  dobanda de 6,5% ar insemna un castig important, de care ar putea profita companiile romanesti interesate sa se finanteze de pe piata externa, precum Hidroelectrica sau Admnistratia Nationala a Drumurilor, care si-au amanat anul trecut emisiunile de obligatiuni.
Saptamana trecuta au circulat zvonuri privind o posibila imbunatatire a calificativului acordat Romaniei de agentia americana de rating Moody's, dupa ce Bulgaria a primit o marire de nota de doua puncte, pana la Ba2.
Romania se afla la nivelul de rating B1, cu doua trepte sub calificativele corespunzatoare de la Standard&Poor's si Fitch, insa nu se afla inca pe lista oficiala a Moody's de evaluare in perspectiva cresterii ratingului. Chiar si asa randamentele euroobligatiunilor romanesti tranzactionate pe pietele externe au urcat cu circa 0,2%, dupa care au revenit la nivelurile anterioare, in lipsa confirmarii zvonurilor.
Preturile euroboligatiunilor romanesti sunt in prezent mault mai bune decat ar arata-o ratingurile, o serie de analisti straini considerand nejustificata notarea Bulgariei mult inaintea Romaniei. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO