Prima pagina

Martin Pacovsky, CEZ: In Romania ai nevoie de creativitate

Martin Pacovsky, CEZ: In Romania ai nevoie de creativitate

Martin Pacovsky:"Cel mai dificil obstacol a fost rezistenta oamenilor la schimbare. Una din marile atractii sa spunem ale sectorului energetic este relativa sa stabilitate. Or, in Romania, deodata au venit niste straini, care aveau alte standarde pe care vroiau sa le aduca si aici".

09.05.2008, 20:42 160

Cel mai dificil lucru este acumularea curajului necesar de a te rupe din locurile familiare pentru a pleca intr-o tara complet necunoscuta, de exemplu Romania. Dupa aceea urmeaza provocarea de a-i schimba pe altii in timp ce in tine are loc o adevarata revolutie.
Martin Pacovsky, 35 de ani, s-a alaturat echipei cehilor din grupul energetic ceh CEZ cu un singur scop: acela de a veni in Romania.
"Din facultate mi-am dorit sa lucrez intr-o multinationala, tocmai pentru a putea sa vad cat mai multe tari", spune Pacovsky.
Pasiunea pentru experiente internationale l-a insotit pe Pacovsky mai tot timpul, inca din anii studentiei, iar in 2005 tot aceasta curiozitate l-a adus in Romania.
"Pe la 20-21 de ani conduceam un van cu mai multi priteni prin America. Ei cantau, eu eram tehnicianul formatiei. Au fost doua luni intensive pentru ca distantele sunt uriase. Am trecut prin New York, Boston, San Francisco. Dupa aceea am fost chemat de un prieten in Malaiezia unde am stat cateva saptamani, dupa care am plecat in Noua Zeelanda. Sunt un om norocos pentru ca am prieteni prin toate colturile lumii", declara actualul director de integrare (director of integration management office - n.r.) al CEZ Romania.
In urma cu aproape trei ani, s-a dovedit a fi omul potrivit la momentul potrivit pentru ca cehii de la CEZ tocmai luasera Electrica Oltenia si aveau nevoie de un om care sa se ocupe de integrarea companiei in structura grupului, atat la nivel financiar, cat si uman.
"In 2005 am primit o oferta de la CEZ care s-a potrivit perfect cu dorinta mea de a veni in Romania. Proiectul era foarte interesant si stiam ca va fi o mare diferenta pentru ca din ce auzisem in Romania nu este ca in Cehia, Germania sau Austria. Aici chiar ai nevoie de creativitate, iar eu la momentul respectiv aveam nevoie de provocarea pe care o aducea acest job. Cea mai buna parte a lucrului in Romania este libertatea pe care o ai in luarea deciziei", spune acum Pacovsky. Practic, responsabilitatea lui Pacovsky este in prezent sa aduca fosta Electrica Oltenia, companie preluata de cehii de la CEZ, la aceleasi standarde practicate la nivel de grup, s-o integreze intr-o structura mult mai performanta decat cea din Romania. La momentul venirii sale, Pacovsky a fost directorul financiar al companiei (CFO), pentru ca in 2007 sa devina director de integrare.
Inceputul experientei in Romania nu a fost ocolit de momente mai dificile, momente in care s-a aliniat la o mentalitate complet diferita.
In primul rand a fost invatarea limbii, pe care Pacovsky o vorbeste acum fluent, apoi a urmat lucrul cu 3.000 de oameni obisnuiti cu stabilitatea anilor de munca intr-un domeniu in care pana atunci se intamplasera atat de putine lucruri: energia. Abia dupa marile privatizari au inceput si marile schimbari.
"Am inceput sa invat romana pentru ca pana la urma eu sunt strainul aici, eu sunt cel care trebuie sa invete. Nu poti ca comunici cu oameni diferiti cu backgrounduri diferite in engleza", explica reprezentantul CEZ Romania.
Cel mai dificil lucru a fost inducerea necesitatii unei schimbari in mintile unor oameni foarte buni, dar rezistenti cand vine vorba de modificari majore aduse modului lor de lucru.
"Cel mai dificil obstacol a fost rezistenta oamenilor la schimbare, sentiment care este alimentat de o mare frica. Una din marile atractii sa spunem ale sectorului energetic este relativa sa stabilitate. Or, in Romania, deodata au venit niste straini, care aveau alte standarde pe care voiau sa le aduca si aici. Eram zece cehi care voiam sa schimbam 3.000 de oameni. Am repetat de milioane de ori ceea ce voiam noi sa facem, ne-am facut intelesi, iar oamenii au inceput sa accepte schimbarea. Cei tineri accepta mai usor astfel de lucruri", spune Pacovsky, care recunoaste ca poate de-abia la anul procesul va fi cat de cat finalizat.
Fosta Electrica Oltenia a trecut printr-unul dintre cele mai intensive procese de reorganizare si a fost cu toate acestea prima care a reusit indeplinirea cerintelor europene de separare a activitatilor de distributie de cele de furnizare.
"Cred ca de-abia anul viitor vom putea spune ca am terminat procesul de integrare, moment din care iar va trebui sa ne schimbam tocmai pentru ca orice organizatie se schimba mereu", crede Pacovsky.
Ca mod de lucru, o diferenta majora intre o zi petrecuta intr-o tara vest-europeana si Romania este ca aici nu prea merg planurile facute pe termen lung. Se gasesc solutii imediate la problemele curente, dar cand vine vorba de realizarea cincinalelor romanii sunt mai reticenti.
"Primul an a fost extrem de dificil pentru ca a trebuit sa ma obisnuiesc cu alta mentalitate decat cea a cehilor care aduce mai mult cu cea a germanilor. In Romania nu merge planificarea pe termen lung. Aici prin munca si creativitate se poate promova si se poate construi o cariera", spune Pacovsky.
Pe plan personal, venirea in Romania a insemnat multe schimari, multe prejudecati spulberate.
"Am crezut ca va fi mai dificil, nu pentru ca-mi era frica de munca, ci mai mult de singuratate, de distantele care se formeaza intre tine si cei de acasa in momentul in care intervine o distanta mare. Nu a fost cazul. Dupa jumatate de an m-am simtit ca acasa", spune directorul CEZ Romania.
Una dintre marile surprize ale venirii lui Martin Pacovsky in Romania a fost mancarea, arta culinara traditionala fiind diametral opusa fata de asteptarile reprezentantului CEZ Romania.
"Nu stiu de ce, dar cand am sosit ma asteptam sa mananc numai peste si legume. Este Marea, mai este si Dunarea...eram convins ca asa va fi. M-am inselat. In viata mea nu am mancat atatia ficatei si mici. La zece, in restaurante lumea inca danseaza. Nu vezi asa ceva in prea multe tari. Sunt fericit aici pentru ca familia mea este fericita", marturiseste Pacovsky.
Putinul timp liber ramas este dedicat familiei, filmelor si muzicii. In rest, activitatile care umpleau zilele studentiei au devenit aproape impracticabile.
"Imi impart timpul liber intre familie si munca si incerc s-o fac cat de bine pot eu. Imi plac filmele foarte mult, ma duc la festivaluri de film si ascult multa, multa muzica. Am primit in urma cu doi ani un iPod si de atunci am devenit dependent. Sunt un tip destul de versatil in ceea ce priveste muzica, dar nu ascult muzica nationala. Nici romaneasca, nici ceha, de niciun fel. Doar in taxiuri mai ascult cate o manea", spune Pacovsky.
Managerul CEZ nu este strain nici de experienta antreprenoriatului, dar cand a venit momentul sa aleaga, a decis sa faca un singur lucru, dar foarte bine.
"Inainte de a veni in Romania aveam o afacere impreuna cu un prieten, care mergea foarte bine, dar mi-am vandut actiunile unui alt prieten pentru ca nu vreau sa fac doua lucruri in acelasi timp. Vreau sa fac un lucru, dar bun", spune Pacovsky.
El spune ca pentru a reusi nu-ti trebuie foarte multe ingrediente, ci doar trei: trebuie sa-ti placa ceea ce faci si sa incerci sa fii cat de bun se poate in ceea ce faci. Si mai urmeaza unul. "Poate doar un pic de noroc", conchide Pacovsky.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO