Prima pagina

Mezzanine Management: Avem in vizor companii a caror cifra de afaceri nu trece de 20 de milioane de euro

Mezzanine Management: Avem in vizor companii a caror cifra de afaceri nu trece de 20 de milioane de euro

Ruxandra Pana, director de investitii la Mezzanine Management

12.08.2008, 20:07 51

Compania austriaca de investitii Mezzanine Management, care administreaza fondul Accession Mezzanine Capital II, vrea sa incheie cel putin trei tranzactii pe an, capitalul disponibil pentru investitii urcand pana la 60 de milioane de euro pe proiect.
Mezzanine Management acorda finantari de tip mezanin, care imbina imprumuturile cu participarea la capitalul social al debitorului. Prezenta pe piata locala de la inceputului anului trecut, compania austriaca a incheiat pana in prezent doua tranzactii in valoare de circa 17 mil. euro prin intermediul fondului Accession Mezzanine Capital II (AMC II). Prima tranzactie a fost finantarea printr-un credit in valoare de 7 mil. euro a achizitiei imbuteliatorului Herculane Water de catre producatorul de apa minerala Carpatina.
In luna iunie, Carpatina a achizitionat firma Herculane Water din Baile Herculane, fabrica de imbuteliat apa plata a societatii si cele doua terenuri aferente, in suprafata totala de peste 7.400 de metri patrati. Valoarea tranzactiei nu a fost facuta publica.
"Proiectul de finantare a achizitiei Herculane Water a durat aproximativ doua luni si jumatate, perioada in care am facut duedilligence companiei debitoare si am consultat bancile de la care Carpatina a contractat anterior credite", a declarat Ruxandra Pana, director de investitii la Mezzanine Management.
Finantarea acordata producatorului de apa minerala de catre Mezzanine Management este subordonata finantarilor furnizate de Erste Bank si BCR.
La inceputul lunii iulie, Mezzanine Management a incheiat cea de-a doua tranzactie, in valoare de aproximativ 10 milioane de euro prin care fondul AMC II a sprijinit extinderea Imcorp prin achizitia a companiei de materiale de constructiie MBM Construct.
"Avem in vizor companii de dimensiuni medii, a caror cifra de afaceri nu trece de 20 de milioane de euro. Acordam finantari pentru achizitii de pana
60 de milioane de euro, pentru o perioada de pana la opt ani", a spus Pana, director de investitii la Mezzanine Management. Potentialele tinte de investitii ale companiei austriece sunt companiile care activeaza in domeniul materialelor de constructii, al distributiei, alimentar, sectoare de activitate care vor inregistra o intensificare a activitatii de achizitii in urmatorii ani, potrivit lui Pana.
Finantarea de tip mezanin vine sa raspunda nevoilor de capital ale antreprenorilor, care fie au contractat deja o serie de credite bancare si nu mai pot accesa inca o finantare bancara, fie nu doresc sa isi vanda afacerea pentru a face rost de capital. Rambursarea finantarii de tip mezanin se face in totalitate la scadenta, moment in care fondul de investitii preia si un pachet de pana la 10% capitalul social al companiei.
"Finantarea de tip mezanin este un produs hibrid care imbina creditul bancar cu investitia de tip private equity. Randamentul minim sperat de fondul de tip mezanin este jumatate din cel sperat de fondul de private equity, mai exact de aproximativ 15% pe an", a continuat Pana.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO