Prima pagina

Militar american, condamnat pe viata pentru viol si crima

03.08.2000, 00:00 27



Un militar american din Forta de mentinere a pacii in Kosovo (KFOR) a fost condamnat marti, de un tribunal militar german, la inchisoare pe viata, fara dreptul de a putea fi eliberat conditionat, pentru violarea si uciderea unei fetite albaneze in varsta de 11 ani, relateaza Reuters. De asemenea, Ronghi a fost degradat si exclus din armata SUA.

Sergentul Frank Ronghi (36 de ani) a recunoscut ca in ianuarie anul trecut, in timp ce se afla in orasul Vitina din Kosovo, a agresat-o sexual pe minora Merita Shabiu, dupa care a ucis-o. Inainte de pronuntarea sentintei, Ronghi si-a cerut scuze in public familiei fetitei, armatei americane, detasamentului sau si familiei sale. "Imi cer scuze familiei din tot sufletul si o rog sa ma ierte", a declarat Ronghi in fata instantei. "Nu am facut niciodata rau pana acum. atiu ca ce am facut a fost gresit. De aceea am pledat pentru vinovatia mea", a adaugat el.

Curtea a stabilit ca Ronghi a intrat in apartamentul familiei Shabiu cautand o tanara de 23 de ani cu care avea o relatie amoroasa. In timp ce parasea cladirea, furios ca nu o gasise pe femeia respectiva, Ronghi a intalnit-o pe fetita de 11 ani pe care a dus-o cu forta in subsolul blocului, unde a violat-o si apoi a ucis-o. Ulterior, sergentul a dus cadavrul copilului in afara orasului si l-a abandonat in zapada. El a fost arestat dupa ce a incercat sa se sustraga controlului unei patrule.

Parintii Meritei au relatat la proces cum au fugit din Kosovo de teama persecutiilor sarbe si cum s-au intors acasa dupa incheierea razboiului sub protectia trupelor NATO. Nici unul dintre cei sase copii ai familiei Shabiu nu s-a simtit mai in siguranta dupa sosirea soldatilor KFOR ca Merita, a declarat tatal fetei. "Era foarte fericita deoarece credea ca ei au venit sa ne protejeze", a adaugat Hamdi Shabiu.

Frank Ronghi a fost dus la o inchisoare a armatei SUA din Wurzburg (Germania), urmand sa fie transferat peste o saptamana la un penitenciar de maxima securitate din SUA.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO