Prima pagina

Militarii sarbi au intrat in zona demilitarizata

15.03.2001, 00:00 21



Sute de militari iugoslavi au intrat ieri in zona demilitarizata din sudul Serbiei, miscare ce face parte din planul NATO de oprire a violentelor declansate de rebelii albanezi care actioneaza in zona.

Membrii brigazii 63 parasutisti s-au imprastiat in partea sudica a zonei-tampon din jurul provinciei Kosovo in transportoare blidante, relateaza CNN.

La finalul raidurilor aeriene ale NATO din 1999, trupelor iugoslave li s-a interzis accesul intr-o zona lata de cativa kilometri creata de-a lungul granitei Serbiei cu provincia Kosovo.

Militarii iugoslavi, desfasurati cu acordul NATO si dupa incheierea unui armistitiu cu gherilele albaneze, vor putea patrula doar in partea unde zona se intalneste cu granita Macedoniei, teatrul unor confruntari care au provocat in Occident teama izbucnirii unui nou razboi in regiune.

Soldatii sarbi nu vor fi dotati cu armament greu si activitatea lor va fi permanent monitorizata de trupele KFOR. Vicepremierul sarb Neboisa Covici i-a anuntat pe locuitorii din zona de frontiera ca nu au de ce sa se teama si ca trebuie sa-si pastreze calmul.

Belgradul a fost de acord sa nu aduca trupe in orasele si satele unde albanezi sunt majoritari, dar gherilele albaneze au avertizat ca nu pot garanta incetarea luptelor, in ciuda armistitiului convenit cu NATO.

Unul dintre liderii militari albanezi a precizat ca multi rebeli din sud nu primesc ordine de la liderii care au semnat acordul de incetare a focului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO