Prima pagina

Millennium Business Center, vandut pe 40 mil. euro

Millennium Business Center, vandut pe 40 mil. euro

Proiectul, pornit in 2001, va fi finalizat in toamna acestui an

27.07.2006, 19:40 80

Fondul britanic de investitii imobiliare European Convergence Property Company, cu o capitalizare de circa 7 mld. euro, a semnat ieri contractul de achizitie a imobilului de birouri Millennium Business Center, care urmeaza sa fie finalizat in toamna.
Fondul britanic, administrat de Charlemagne Capital, una dintre cele mai mari firme de investitii de pe piata londoneza, urmeaza sa plateasca pana la 40 mil. euro pentru cladirea din centrul Capitalei de pe strada Armeneasca, in apropiere de sediul Bursei de Valori. Preluarea Millennium Business Center este a treia achizitie a britanicilor de la inceputul acestui an, iar planurile lor de expansiune nu se opresc aici.
Charlemagne mai are in portofoliu doua imobile de birouri de clasa A - PGV Tower, unde este sediul central al Bancpost, si Construdava, achizitionat de la compania Impact. Vanzatorii Millennium Business Center sunt Antonis Kapraras si Euroestate, firma controlata de catre familia Kanellas, una dintre cele mai influente si mai bogate din Grecia.
"Clientul nostru, Charlemagne Capital, a fost unul dintre cei mai importanti actori de pe piata de real estate in acest an si este interesat si de alte proiecte", a declarat Andrei Diaconescu, partenerul responsabil de acest proiect din partea casei de investitii Capital Partners, care a asistat cumparatorul la aceasta tranzactie. Consultanta juridica a fondului britanic a fost asigurata de catre firma de avocatura Badea Clifford Chance.
"Desi este una dintre cele mai importante tranzactii imobiliare din acest an, fapt care in mod natural implica o structura contractuala complexa, negocierile s-au derulat fara complicatii datorita calitatii proiectului si eforturilor partilor implicate", a declarat Dan Borbely, partener si coordonator al departamentului Real Estate in cadrul casei de avocatura Tuca, Zbarcea & Asociatii, ce a asistat vanzatorii eleni in aceasta afacere.
De asemenea, din echipa grecilor a mai facut parte firma de consultanta imobiliara Eurisko. Reprezentantii Charlemagne si cei ai investitorilor eleni nu au facut niciun comentariu pana la inchiderea editiei pe acest subiect. Proiectul de spatii de birouri de clasa A a fost initial dezvoltat de catre firma elena Aegek Rom Construct si preluat in urma cu aproximativ un an de catre Antonis Kapraras si Nestor Kanellas in cadrul unei tranzactii estimate la 5 mil. euro.
Lucrarile la imobilul Millennium Business Center au fost initiate in 2001, planurile dezvoltatorului estimand o investitie de aproximativ 20 - 26 mil. euro. Imobilul dispune de o suprafata construita de 25.000 de metri patrati, suprafata neta destinata inchirierii fiind de peste 14.000 mp. Printre chiriasi se numara Banca Mondiala si Transelectrica.
Compania cu capital turcesc Summa Romania este constructorul imobilului.
Cladirea de birouri de clasa A va avea 24 de niveluri, dintre care patru subterane, un parter, 18 etaje cu spatii de birouri si un etaj cu destinatie tehnica. Millennium Business Center, cu o inaltime de 72 de metri, va fi cea mai inalta cladire cu structura de rezistenta de otel din Romania.
Piata imobiliara locala a intrat in ultima vreme in atentia marilor investitori de profil. Apetitul de achizitii al unor jucatori de talia Charlemagne sau Accession Fund a adus pe piata tranzactii de valori mari. Accession Fund a achizitionat proiectul de birouri Charles de Gaulle Plaza din Piata Victoriei pentru 80 mil. euro, aceasta fiind cea mai mare achizitie de pana acum in real estate.
Charlemagne Capital este listat pe bursa de la Londra, unde are o capitalizare de 255 mil. euro. Unul dintre fondurile sale aflate in administrarea sa este European Convergency Property Company, specializat in investitii in real estate si cu focus pe pietele din Romania, Bulgaria si Turcia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO