Prima pagina

Milosevici sfideaza Tribunalul de la Haga de la prima audiere

04.07.2001, 00:00 18



Fostul presedinte iugoslav Slobodan Milosevici a aparut ieri pentru prima oara in fata Tribunalului International de la Haga (TPI), fiind pus oficial sub acuzare pentru crime impotriva umanitatii.

Milosevici, primul sef de stat care va fi judecat de TPI, nu a fost reprezentat de un avocat pentru ca a declarat ca nu recunoaste autoritatea instantei de la Haga, relateaza CNN.

"Consider acest tribunal o instanta falsa si acuzatiile ce mi se aduc sunt false. Totul este ilegal, asa ca nu este nevoie sa fiu reprezentat de un avocat", a spus Milosevici in fata tribunalului. El a adaugat ca procesul impotriva sa "are drept scop producerea unei justificari false pentru crimele de razboi comise de NATO in Iugoslavia".

Judecatorul britanic Richard May, care a prezidat aceasta audiere preliminara, a considerat ca aceasta recuzare echivaleaza cu o pledoarie pentru nevinovatie si a declarat sedinta inchisa, la zece minute dupa ce inceperea ei.

Procedurile preliminare in procesul Milosevici au fost amanate pana in saptamana care incepe la 27 august, a precizat judecatorul. May i-a spus lui Milosevici ca isi poate schimba decizia de a nu fi reprezentat de un avocat, din moment de procedura juridica va fi lunga si complexa.

Intrebat daca doreste sa asculte acuzatiile ce i se aduc, fostul lider iugoslav a replicat: "Asta este problema voastra". Raspunsul sau a fost considerat de tribunal o renuntare la dreptul de a asculta acuzatiile, care nu au mai fost citite.

In timpul audierii, Milosevici, care a avut o atitudine sfidatoare, a incercat de mai multe ori sa tina discursuri in engleza si in sarba, dar judecatorul l-a intrerupt politicos de fiecare data, spunandu-i ca nu este momentul pentru discursuri.

Fostul presedintele iugoslav, care se considera un erou in lupta impotriva actiunilor criminale ale NATO, declara ca transferul sau la Haga este ilegal si ca a fost practic rapit din tara sa.

Milosevici este acuzat de crime impotriva umanitatii pentru actiunile intreprinse de armata iugoslava si fortele sarbe de securitate in Kosovo in 1999, care includ crime, deportari si persecutii impotriva populatiei pe motive politice, rasiale si etnice. Daca va fi gasit vinovat, este pasibil de condamnarea la inchisoare pe viata.

Consilierii lui Milosevici declara ca acesta considera actiunile sale ca fiind in interesul tarii sale. De la extradarea sa, joia trecuta, fostul presedinte iugoslav a vorbit la telefon de trei ori cu sotia sa.

Aliatii lui Milosevici de la Belgrad considera ca fostul lider este persecutat pentru ca a infruntat Alianta Nord-Atlantica, refuzand sa semneze un acord de impartire a puterii in Kosovo cu albanezii, in 1999.

In noaptea de luni spre marti, 15.000 de suporteri ai fostului presedinte au protestat la Belgrad fata de extradarea acestuia, desi manifestatia nu a fost autorizata.

Decizia lui Milosevici de a trimite armata in provincie impotriva albanezilor a dus la o campanie de bombardamente a NATO asupra Iugoslaviei ce a durat 78 de zile, fiind urmata de retragerea trupelor Belgradului din Kosovo, care a fost trecuta sub administratie internationala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO