Prima pagina

Ministerul Sanatatii n-are date despre sectorul privat, dar are comisii de coordonare

20.05.2004, 00:00 28



Am cerut Ministerului Sanatatii, mai precis secretarului de stat Aurel Nechita, un punct de vedere asupra dezvoltarii sectorului privat medical din Romania. Acestea sunt raspunsurile primite, sub semnatura Antigonei Niculescu, seful Biroului Management si privatizare din cadrul Directiei generale de Asistenta Medicala.





1. Cum urmareste Ministerul Sanatatii sectorul privat de furnizori medicali (clinici, centre medicale, spitale)?



2. Exista date statistice si este urmarita activitatea clinicilor&spitalelor private?



3. Daca nu, de ce?





Raspuns la intrebarile 1, 2 si 3:



Strategia privind participarea sectorului privat la imbunatatirea sistemului sanitar din Romania a fost aprobata prin Hotararea Guvernului nr. 717 din 19 iulie 2001. Ministerul Sanatatii are in structura sa biroul de Privatizare si Management. Prin Ordinul Ministrului Sanatatii nr. 328/24.03.2004 s-au constituit comisiile de coordonare a activitatii de privatizare si se stabilesc atributiile acestora. Una din atributii este monitorizarea procesului de privatizare si postprivatizare, in conditiile strategiei de reforma a Ministerului Sanatatii.



4. Cum vede MS dezvoltarea asigurarilor private de sanatate? Ce relatii va dezvolta cu firmele de asigurari?



Conditia esentiala pentru dezvoltarea sectorului medical privat este introducerea si accesibilitatea sistemului privat de asigurari medicale. Beneficiul consta in accesul clasei de mijloc la servicii private. Asigurarea de sanatate privata va trebui sa se armonizeze cu actualul sistem public de asigurari, astfel incat sa nu slabeasca financiar integritatea acestuia, lasand doar saracii si pe cei bolnavi in sistemul public, si nici sa nu fie refuzat accesul la asigurare pe motive de sanatate sau varsta. La inceput asigurarea de sanatate privata va fi un sistem suplimentar la programele deja existente ale CNAS, prin care asiguratul va plati benevol un procent din propriul venit.



5. Ce privatizari sunt in curs in sistemul medical, ce privatizari s-au facut, care se vor face?



Prin Hotararea Guvernului nr. 249/2004 a fost aprobata concensionarea unor imobile din Departamentul Clinic de Obstretica Ginecologie Polizu, parte a Institutului pentru Ocrotirea Mamei si Copilului "Prof. Dr. Alfred Rusescu". A fost initiata procedura de licitatie in conformitate cu Legea nr. 219/1998 privind regimul concensiunilor, aflandu-ne in faza vinderii caietelor de sarcini.



6. Este necesara privatizarea in sistemul medical?



Obiectivele specifice si beneficiile participarii sectorului privat in sectorul sanitar sunt:



-cresterea calitatii serviciilor medicale oferite populatiei prin cresterea finantarii pentru ingrijirile de sanatate pe seama contributiei venite din sectorul privat



-cresterea eficientei spitalelor prin aplicarea principiilor comerciale de cost/eficienta in functionarea spitalelor



-atragerea unor sume alternative de finantare pentru reabilitarea si dotarea spitalelor, ceea ce ar scadea semnificativ povara pentru buget



-rationalizarea serviciilor medicale si cresterea flexibilitatii acestora pentru a raspunde mai bine nevoilor de ingrijiri medicale a populatiei prin scaderea costurilor de functionare si transferul riscului financiar si operational de la cheltuielile publice



-cresterea satisfactiei populatiei privind oferta de servicii medicale si imbunatatirea imaginii profesionistilor prin eliminarea platilor neoficiale.



7. Ce implicare a sectorului privat s-a facut pana acum in Romania in sistemul medical (contracte de externalizare, management privat etc.)?



-Pana in prezent s-au acordat avize de principiu pentru externalizarea laboratoarelor de analize medicale, a serviciilor de curatenie, a serviciilor de preparare si furnizarea hranei;



-S-au desfasurat licitatii pentru externalizarea serviciilor de laborator si imagistica (model aplicat experimental de Spitalul Colentina);



-A fost introdus pe site-ul Ministerului Sanatatii un anunt de intentie privind implementarea managementului privat in Spitalul Clinic Fundeni;



8. Ce proiecte de investitii in sistemul medical din Romania sunt pentru urmatorii ani?



Pentru sistemul public de asistenta medicala, Unitatea de Management a Proiectului Fondului Global si a Bancii Mondiale are in proiect reabilitarea unor servicii medicale cu focalizare pe serviciile acordate mamei si copilului, serviciile de urgenta si a unor servicii de asistenta medicala primara in zona rurala si urbana.



Proiectul va fi finantat, probabil, dintr-un imprumut de la Banca Mondiala si Banca Europeana de Investitii. Valoarea este estimata la 120 mil. de dolari.



IFC (Corporatia Financiara Internationala), consultantul Bancii Mondiale, a incheiat un contract cu ministerul nostru, cu acordul Ministerului Finantelor Publice, in vederea implementarii planului de participare a sectorului privat in sistemul sanitar, elaborand documentatiile standard necesare.



9. De ce medicii rezidenti si specialisti au salarii atat de mici? De ce se accepta la nivel oficial faptul ca se intretin din platile informale?



Salarizarea medicilor specialisti si a medicilor rezidenti se face in conformitate cu prevederile OG nr. 24/2002, cu verificarile si completarile ulterioare. Incepand cu anul 2001, medicii rezidenti sunt salarizati pe an de studiu, dupa cum urmeaza:



-medic rezident an I



-medic rezident an II



-medic rezident an III



-medic rezident an IV-V



-medic rezident an VI-VII



10. Va schimba sistemul privat viata medicilor din Romania?



Da. Imaginea medicilor se va imbunatati prin eliminarea platilor neoficiale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO