Prima pagina

Ministrul francez de interne a demisionat din nou

30.08.2000, 00:00 19



Ministrul francez de interne Jean-Pierre Chevenement a demisionat din cauza planurilor guvernului de a acorda autonomie limitata insulei Corsica din Marea Mediterana, a anuntat ieri premierul francez Lionel Jospin citat de Reuters. Planul este destinat sa puna capat celor 25 de ani de conflicte separatiste din Corsica.

Aparator fervent al statului puternic centralizat, Chevenement spune ca acordarea unui statut special insulei Corsica va deschide o cutie a Pandorei cu cereri de tratament special din partea mai multor regiuni ale Frantei.

Premierul Jospin a incercat sa-l convinga pe Chevenement, care ii este prieten apropiat, sa adopte o alta pozitie fata de problema corsicana, dar toate cererile sale au fost respinse, au declarat surse politice.

"Jean-Pierre Chevenement mi-a spus ca din cauza politicii guvernului fata de Corsica el nu mai vrea sa-si indeplineasca atributiile ministeriale. Am actionat cu regret in sensul dorintei sale", a declarat Jospin.

Este pentru a treia oara in cariera sa politica cand Chevenement demisioneaza dintr-un guvern. El a renuntat la portofoliul Industriei si Cercetarii in 1983 pentru ca nu s-a inteles cu presedintele FranA§ois Mitterrand asupra politicilor economice, iar in 1991 a demisionat din functia de ministru al apararii in semn de protest fata de implicarea Frantei in Razboiul din Golf.

Comentatorii politici apreciau ca plecarea lui Chevenement, unul dintre pilonii de baza ai Cabinetului Jospin, va afecta unitatea coalitiei de guvernamant.

Daniel Vaillant, actualul ministru francez pentru relatia cu Parlamentul si purtatorul de cuvant al Guvernului, ii va succede in functie lui Chevenement, au anuntat ieri surse de la cabinetul premierului Lionel Jospin.

Vaillant, membru al Partidului Socialist, a fost directorul de campanie al lui Jospin la alegerile din 1997 cand premierul a obtinut o victorie surpriza.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO