Prima pagina

Mugur Isarescu: Sper sa se dezvolte partea de creditare pentru companii

22.12.2005, 20:41 12

Privatizarea BCR va duce la cresterea competitiei in sistemul bancar, dar si la o reorientare catre finantarea companiilor, a declarat, ieri, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu. "Sper ca dupa privatizarea BCR sa se dezvolte mai mult partea de creditare pentru companii care a pierdut teren in fata creditului de consum. Vor fi efecte benefice pentru sistemul bancar", a spus guvernatorul.

In opinia oficialului BNR, creditul de consum ar fi cunoscut, oricum, o plafonare in urmatoarea perioada, iar competitia mai acerba intre banci le va determina pe acestea sa revina pe segmentul de corporate. In ceea ce priveste succesul privatizarii BCR, Isarescu crede ca este necesar sa fie aduse multumiri conducerii acesteia. "Cred ca ar trebui sa multumim si managementului bancii care a guvernat-o din 1990 si a dovedit prudenta, si inventivitate in perioade extrem de dificile. Atunci cand s-a desprins din BNR, multi au cobit ca o sa ajunga la colaps pentru ca duce in spate toate tarele economiei socialiste", a mai spus guvernatorul. "Si austriecii astia nu stiu cat de austrieci sunt. E o banca buna", a mai spus guvernatorul. Un pachet de 61,5% din actiunile Erste sunt tranzactionate la bursa din Viena, in timp ce bancile locale colective detin circa o treime din restul actiunilor. Cea mai mare pondere o detin investitorii institutionali din Marea Britanie, Irlanda si America de Nord.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO