Prima pagina

Murfatlar pune gaj vinoteca

Murfatlar pune gaj vinoteca
11.07.2006, 19:55 133

Murfatlar Romania, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata locala de vin, pune gaj intreaga vinoteca a grupului pentru a contracta un credit de 9,5 milioane de euro de la OTP Bank, bani necesari derularii operatiunilor curente.
"Valoarea de piata a stocurilor de vinuri - aproximativ 440.000 de sticle - se ridica la 8,9 milioane de euro", a declarat Gheorghe Cosmin Popescu, administratorul companiei.
Popescu a precizat ca in luna aprilie a acestui an o companie membra a corpului de experti tehnici din Romania a realizat evaluarea vinotecii Murfatlar, apreciind ca cele 438.922 de sticle de vin au o valoare de 8,9 mil. euro. Potrivit datelor companiei, stocul de Sauvignon Blanc din 1970 este cel mai valoros, fiind evaluat la 1,25 mil. lei (350.000 de euro). Stocul de Chardonnay din 1982 a fost evaluat la 1,19 mil. lei (330.000 de euro).
"Cele mai multe cereri sunt pentru vinurile din perioada 1975-1985, in timp ce cererile pentru vinurile foarte vechi, din anii 1940-1950, sunt atipice. Pretul pentru vinurile foarte vechi poate ajunge la 1.500 de euro pe sticla, in timp ce vinurile din perioada '75-'85 au un pret mediu de 100 de euro pe sticla", spune Radu Morar, director de marketing al Murfatlar. Murfatlar face parte din grupul Euro controlat de mai multi investitori autohtoni printre care Ion Dobronauteanu si George Ivanescu. Grupul Euro include si compania Euroavipo, producatorul marcilor Unirea si Hanul Ars, producatorul de ape minerale Bibco Biborteni si producatorul de mezeluri Principal Construct Prahova. Murfatar a raportat anul trecut o cifra de afaceri de 30 mil. dolari (25 mil. euro) si estimeaza pentru acest an afaceri de aproximativ 30 mil. euro.
Murfatlar nu este singurul producator de vinuri care a decis sa realizeze o evaluare a vinotecii. Anul trecut, compania Cotnari, un alt jucator aflat in topul primilor cinci producatori, a facut o evaluare a propriei vinoteci. "Avem o vinoteca de 40.000-60.000 de sticle, care a fost evaluata anul trecut la 4 milioane de euro. Cea mai veche sticla din aceasta vinoteca apartine productiei din 1957", spune Laurentiu Anghel, director de marketing al Cotnari. Anghel spune ca in momentul in care s-a ajuns la un stoc considerat minim vinul respectiv se retrage de pe piata.
Cei patru mari jucatori din piata vinului, Murfatlar, Vincon, Jidvei si Cotnari, detin cate o vinoteca insa, potrivit datelor oferite de cele patru companii, numai Murfatlar si Cotnari au realizat o evaluare a acestora.
"Nu am realizat niciodata o evaluare a vinotecii, scopul nostru fiind de a construi o vinoteca profesionala, alcatuita din circa 100.000 de sticle, cea mai veche datand din 1949", spune Georgel Costache, director general al Vincon Vrancea. Vincon a adunat vinuri din toate podgoriile, iar, potrivit directorului general, sticlele de colectie valoreaza peste 1.000 de euro. Nici Jidvei nu a realizat o evaluare a vinotecii, mai ales ca reprezentantii companiei spun ca vinoteca pe care o detin nu este comerciala. "Nu vindem decat vinuri care dateaza din anul 2000 sau mai recent, stocul nostru din perioada 1950-1980 fiind alcatuit din circa 60.000 de sticle. Alaturi de acestea, vinoteca Jidvei mai cuprinde 100.000 de sticle din productiile de dupa 1980", afirma Ioan Buia, directorul vinotecii Jidvei.
Potrivit informatiilor Asociatiei Producatorilor si Exportatorilor de vinuri (APEV), volumele vinurilor de vinoteca au scazut in ultimii ani, dupa ce producatorii au decis sa scoata pe piata multe dintre vinurile pe care le aveau in vinoteci.
"Tendinta actuala a producatorilor este sa imobilizeze cat mai putin si sa vanda cantitati cat mai mari, pentru a evita si costurile suplimentare implicate de stocarea si pastrarea vinurilor", spune Basil Zarnoveanu, presedintele APEV.
Zarnoveanu estimeaza ca in acest moment cantitatea de vinuri din vinotecile romanesti nu depaseste 1,5 milioane de sticle. Piata vinurilor s-a ridicat anul trecut la 350 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO