Prima pagina

Natuzzi isi tripleaza in fiecare an vanzarile

28.01.2004, 00:00 57



Fabrica de canapele Italsofa din Baia Mare, detinuta de grupul italian de mobila Natuzzi, preconizeaza pentru acest an mai mult decat o triplare a cifrei de afaceri, la 80 de milioane de euro.



Anul trecut, cifra de afaceri Italsofa Romania a cunoscut deja o triplare fata de 2002, de la opt milioane de euro la 24 de milioane de euro.



Natuzzi a investit anul trecut in fabrica de la Baia Mare 21 de milioane de euro, si va continua sa investeasca si anul acesta.



"Cresterea de anul trecut se datoreaza in primul rand investitiilor de extindere a capacitatii de productie realizate in 2003 care se ridica la 21 de milioane de euro - in cladiri, masini, utilaje si alte echipamnte de productie. Anul 2004 va fi unul dedicat stabilizarii si optimizarii investitiei si a resurselor", a declarat Francesco Stasolla, presedintele Italsofa Romania. Finantarea a fost facuta din surse proprii, capitalul social varsat de catre asociati.



Chiar daca investitiile de anul trecut au fost mari, Natuzzi are in vedere noi proiecte de extindere.



"Suntem in tratative in vederea achizitionarii unei noi suprafete de teren si, in cazul in care piata mondiala va confirma datele pozitive de la inceputul acestui an, vom da curs unei noi investitii la Baia Mare", mai spune Stasolla, fara a preciza valoarea exacta a investitiilor planificate anul acesta.



El spune insa ca investitia totala realizata de grupul Natuzzi pe piata din Romania a ajuns la 30 de milioane de euro. Actionarii Italsofa Romania sunt Natuzzi Netherlands si Natuzzi Spa.



Totodata, conducerea companiei se asteapta ca, pana la finele anului, numarul de angajati sa ajunga la 1.000 de persoane.



Anul trecut, numarul de angajati a crescut de la 280 la 760 de persoane.



Profitul realizat anul trecut a fost de 3,8 mil. euro, iar cel preconizat pentru acest an se ridica la 8-9 mil. euro, conform datelor transmise de companie.



Deocamdata, fabrica de la Baia Mare produce doar canapale din piele si microfibra, care sunt exportate in proportie de 99%, in principal pe pietele europene si in Statele Unite. Pana in momentul de fata fabrica are un singur client pe piata romaneasca, compania Linea Mex.



In afara de Romania, Natuzzi mai detine fabrici in Brazilia si China. La nivel global, Natuzzi a avut in 2002 o cifra de afaceri de peste 800 de mil. euro si un profit net de peste 90 de mil. euro, in Italia fiind lider de piata. Compania este listata de zece ani la Bursa de valori din New York (NYSE).



Cei mai mari producatori de mobila din Romania sunt companiile locale Mobexpert si Elvila. Printre grupurile internationale interesate de Romania se numara grupul suedez Ikea, care are o fabrica la Siret, si Conforama, care si-a deschis recent la Bucuresti un birou pentru a primi comenzi de la furnizorii locali.



Ca medie pe tara, din productia totala de mobilier din Romania, peste trei sferturi este destinata exportului.



Din acest motiv, companiile producatoare de mobilier au traversat un an dificil din cauza recesiunii din Europa de Vest, principala piata de export a acestora. Stasolla considera insa ca situatia pare sa se amelioreze."Tendintele demonstrate in cadrul targurilor din ianuarie ne indica o revenire in sectorul productiei de mobilier", spune el.



In Romania, pe langa productia de canapele Natuzzi a pus bazele unui alt tip de activitate - procesarea bustenilor si a lemnului.



Acesta este sectorul care a atras cele mai multe investitii straine anul trecut. Printre grupurile internationale care au construit sau cumparat fabrici in Romania se numara Grupo Frati din Italia, Holzindustrie Schweighofer din Austria, Losan din Spania, Finnforest din Finlanda si Werzalit din Germania. georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO