Prima pagina

Nici o speranta pentru incheierea rapida a pacii in Orientul Mijlociu

05.09.2000, 00:00 13



Israelienii recurg la tactica negocierilor secrete pentru relansarea procesului de pace cu palestinienii, ministrul israelian de externe Shlomo Ben Ami aflandu-se intr-o vizita secreta in strainatate, au anuntat ieri diferite posturi de radio israeliene.

Un purtator de cuvant al Ministerului de Externe a refuzat sa comenteze aceasta informatie, abtinandu-se sa spuna unde se afla Ben Ami in acest moment, relateaza Mediafax

Potrivit postului de radio militar, Ben Ami a plecat in cursul noptii de duminica spre luni pentru a se intalni cu unii lideri arabi intr-o tara care nu a fost precizata.

Un responsabil israelian cu rang superior, citat de acelasi post de radio, a afirmat ca obiectivul calatoriei lui Ben Ami este sa convinga statele arabe sa faca presiuni asupra palestinienilor pentru a fi mai flexibili.

El a apreciat ca esecul summit-ului tripartit de la Camp David, din luna iulie, a fost cauzat de faptul ca unele tari arabe nu au putut sa-si exercite influenta asupra palestinienilor.

Ben Ami a facut o vizita, pe 24 august, in Egipt, unde a avut o intrevedere, pe care a calificat-o "interesanta", cu presedintele egiptean Hosni Mubarak.

La randul sau, premierul israelian Ehud Barak a avertizat, duminica, inaintea plecarii sale spre New York, unde va participa la Summit-ul Mileniului al Natiunilor Unite, ca nu va face nici un gest in favoarea pacii in lipsa unui semnal din partea presedintelui palestinian Yasser Arafat, relateaza Reuters.

"Premierul a spus ca pana acum nu a observat nici un semn de flexibilitate sau de deschidere din partea palestinienilor care sa poata aduce un nou impuls negocierilor", se arata intr-o declaratie a biroului sefului guvernului israelian.

Insa Arafat, care urma, la randul sau, sa plece la New York, a refuzat sa cedeze, avertizand, duminica, la Cairo, in fata ministrilor de Externe ai tarilor din Liga Araba, ca un acord de pace israeliano-palestinian nu va fi posibil in lipsa garantarii suveranitatii palestiniene asupra Ierusalimului de Est, ocupat de Israel din 1967.

"Nu vom accepta nici o solutie care sa limiteze suveranitatea palestiniana asupra Ierusalimului de Est si care sa nu garanteze intoarcerea Locurilor Sfinte sub control palestinian", a afirmat el, adaugand ca palestinienii resping "orice tentativa a Israelului de a impune solutii".

Arafat nu a facut nici o referire la intentia sa anuntata anterior de a proclama statul palestinian independent pe 13 septembrie, indiferent daca se va ajunge sau nu la un acord cu Israelul.

Autoritatea Palestiniana este gata sa accepte o administratie israeliana pentru cartierul evreiesc din Ierusalim si pentru Zidul Plangerii, a declarat negociatorul palestinian insarcinat cu dosarul Ierusalimului, Faysal Husseini.

"Vom accepta o administratie israeliana pentru cartierului evreiesc si pentru Zidul Plangerii" a spus Husseini, aflat si el la Cairo. Zidul Plangerii este principalul loc sfant al Iudaismului.

Barak urmeaza sa se intalneasca cu Clinton, cu secretarul general al Natiunilor Unite, Kofi Annan, si cu liderii europeni si arabi la summit-ul ONU al Mileniului, de maine pana vineri, relateaza Reuters.

Clinton are programate convorbiri si cu liderul palestinian, Yasser Arafat, dar o eventuala intalnire Barak-Arafat pare improbabila.

Barak si Arafat nu s-au mai intalnit de la esecul summit-ului de la Camp David, in iulie, dar negociatorii celor doua parti au avut mai multe runde de convorbiri, sub indrumarea emisarului special american pentru Orientul Mijlociu, Dennis Ross.

Consiliul ministerial al Ligii Arabe urma sa adopte, ieri, o rezolutie privind ruperea relatiilor diplomatice tarile care isi vor transfera ambasadele de la Tel-Aviv la Ierusalim.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO