Prima pagina

Nicolae Ivan va administra cea mai mare avere din tara

09.01.2006, 19:26 113

Nicolae Ivan, 46 de ani, cercetator in ingineria nucleara inainte de 1989, a fost numit de guvern la conducerea Fondului Proprietatea, care a devenit cea mai mare companie din Romania, cu un capital social initial de 3,8 miliarde de euro (14,2 miliarde lei noi) si cu 120.000 de actionari.

Ivan, fost secretar de stat in Ministerul Finantelor, va conduce timp de trei ani Consiliul de Supraveghere al Fondului Proprietatea impreuna cu alti sase membri.

Fondul a fost constituit pentru a-i despagubi pe cei carora le-au fost preluate abuziv imobilele de catre statul roman inainte de 1989. Valoarea totala a despagubirilor nu a fost stabilita inca, dar aceasta s-ar putea apropia de 8 miliarde de euro. In acest caz, capitalul Fondului se va mari. Toti cei care isi revendica imobilele si care nu au fost inca despagubiti vor primi actiuni la Fondul Proprietatea.

Statul trebuie sa aduca in Fond in functie de valoarea despagubirilor echivalentul in active, actiuni la alte societati sau bani. Spre exemplu, echivalentul in cash a 4% din actiunile BCR vandute catre Erste, 240 mil. euro, trebuie sa intre in acest Fond. De asemenea, 20% din RomTelecom trebuie sa intre in Fond. Din Petrom statul trebuie sa aloce 10% din actiuni, ceea ce inseamna un pachet care valoreaza 780 mil. euro in functie de cotatia actuala a companiei petroliere de la Bursa. In total, actiunile detinute de stat la peste 100 de companii (Transgaz, Loteria Nationala, Imprimeria Nationala, CEC etc) vor intra in acest Fond.

Consiliul de Supraveghere trebuie sa aleaga un administrator selectat pe baza unei licitatii publice internationale. Guvernul estimeaza ca administratorul va fi ales in primavara acestui an, astfel incat actiunile Fondului sa fie cotate la Bursa. Analistii estimeaza ca Fondul Proprietatea va fi cea mai mare afacere din Romania urmatorului deceniu, avand in vedere sumele in cash care vor intra-peste 1 mld. euro-plus pachetele de actiuni care vor fi preluate. De fapt, Fondul Proprietatea va fi un nou SIF. Actionarii isi vor putea vinde titlurile pe Bursa la cotatiile din acel moment care pot fi mai mici sau mai mari fata de valoarea nominala. Cei care si-au vandut titlurile de despagubire obtinute deja de la Ministerul Finantelor au facut-o la un pret sub valoarea nominala a acestora, recuperandu-si doar o parte din banii solicitati.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO