Prima pagina

Nimic spectaculos la intanirea Sharon-Bush

22.03.2001, 00:00 16



Premierul israelian Ariel Sharon si presedintele american George W. Bush si-au reafirmat marti sprijinul reciproc, in timpul primei intalniri bilaterale de la preluarea functiilor pe care le detin.

Cei doi lideri au caracterizat intalnirea drept un pozitiva, care a acoperit "zonele de interes comun". Bush a tinut sa precizeze ca noua administratie americana doreste sa actioneze "cu tenacitate" in favoarea unei reglementari definitive a conflictului din Orientul Mijlociu, insa fara a incerca sa-si impuna ideile sale asupra partilor implicate.

"L-am asigurat pe premier ca administratia mea va actiona cu tenacitate pentru a pune bazele pacii in Orientul Mijlociu si va coopera cu tarile din Orientul Mijlociu pentru a da o sansa pacii", a declarat Bush dupa un dejun de lucru cu Sharon, relateaza Mediafax.

"Natiunea noastra nu va incerca insa sa impuna pacea, vom facilita obtinerea pacii conlucrand cu cei care sunt responsabili pentru pace", a adaugat presedintele american, criticand in mod implicit activismul predecesorului sau Bill Clinton in privinta acestui dosar, in special in timpul ultimelor luni ale mandatului sau.

Intrebat in legatura cu chestiunea Ierusalimului, pentru care Clinton sugerase o impartire a orasului, Bush a afirmat ca statutul orasului sfant "va fi definitiv determinat de partile interesate".

El insa a reamintit ca a promis in timpul campaniei sale prezidentiale ca va muta ambasada Statelor Unite de la Tel-Aviv la Ierusalim. "Am spus ca vom incepe procesul de mutare a ambasadei noastre la Ierusalim", a declarat Bush.

Reamintind, recent, de aceasta promisiune in fata unei comisii parlamentare si calificand Ierusalimul drept "capitala a Israelului", secretarul de Stat, Colin Powell, a generat un val de proteste in tarile arabe.

Sharon a calificat convorbirile avute drept "foarte constructive si deschise", afirmandu-si angajamentul in favoarea pacii, dar a subliniat ca pacea presupune recastigarea securitatii pentru israelieni si si-a exprimat din nou vointa de a nu ceda in fata terorii.

El a refuzat, pe de alta parte, sa spuna in fata presedintelui Bush daca il considera pe liderul palestinian Yasser Arafat drept un pericol pentru stabilitatea Orientului Mijlociu. "Nu cred ca am ceva de adaugat la lucrurile pe care toata lumea le stie - care este procesul terorii si cine este la originea lui", a spus el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO