Prima pagina

Noua taxa auto a dinamitat importurile de masini second-hand in iulie

Noua taxa auto a dinamitat importurile de masini second-hand in iulie

Click pentru imaginea marita

14.08.2008, 20:52 33

Volumul importurilor de autoturisme second-hand s-a apreciat cu peste 107% in primele sapte luni ale acestui an, in conditiile in care la 1 iulie a intrat in vigoare noua taxa de poluare, care a inlocuit-o pe cea de prima inmatriculare, stabilita la 1 ianuarie 2007.
"In primele sapte luni ale acestui an piata auto a inregistrat o scadere de 1%, in conditiile in care cota de piata a importurilor s-a apreciat la 68% pe fondul opririi productiei uzinei de la Craiova", a declarat pentru ZF Brent Valmar, vicepresedintele Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile (APIA), care mai detine si functia de director general al Porsche Romania, cel mai mare importator de pe piata locala.
Dacia, cea mai bine vanduta marca de pe piata locala, a inregistrat la nivelul lunii iulie un numar de 5.641 de autoturisme inmatriculate, cu aproape 2.000 de unitati sub nivelul lunii iunie, in conditiile in care constructorul local a lansat in aceasta vara atat noul Sandero, cat si versiunea restilizata a modelului Logan Sedan.
La nivelul lunii iulie, importurile de autoturisme second-hand au atins un nivel de aproape 37.000 de unitati, de sase ori mai ridicat decat cel inregistrat in iunie, si de peste doua ori mai mare decat media lunara de 16.000 de unitati in primele sase luni, potrivit statisticilor Directiei Regim Permise de Conducere si Inmatriculare a Vehiculelor din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor, in contextul in care in aceeasi luna s-au inmatriculat 21.550 de masini noi, fiind pentru prima oara cand intr-o luna sunt inmatriculate mai multe automobile second-hand decat noi.
"Datorita anuntului intrarii in vigoare a noii taxe de poluare, multi dintre cei care doreau sa-si cumpere un autoturism second-hand din import au asteptat luna iulie pentru a importa masina, astfel se poate explica diferenta dintre lunile mai-iunie si iulie" a spus Valmar, care a subliniat si faptul ca vanzarile de masini la mana a doua din Romania au inceput sa creasca, targetul pentru Weltauto, divizia de vanzari automobile second-hand a Porsche Romania fiind de 1.000 de unitati in acest an.
Ministerul Economiei si Finantelor urmeaza sa reglementeze plata TVA-ului in cazul automobilelor importate second-hand.
"Ministerul Finantelor urmeaza sa reglementeze plata TVA-ului la automobilele second-hand din import, care pana acum au fost tratate cu pasivitate. TVA-ul acestor masini ar trebui adus la bugetul de stat", a subliniat Valmar.
Inmatricularile de autoturisme noi au inregistrat o scadere de peste 2% la nivelul primelor sapte luni ale acestui an la 171.385 de unitati, in contextul in care cota de piata a acestora s-a micsorat la 60%, in conditiile in care in aceeasi perioada a anului trecut nivelul inmatricularilor de autoturisme noi era la peste 76% din piata.
Modelele Volkswagen au inregistrat cel mai ridicat numar de inmatriculari second-hand, aproape 28.000 dintre cei care si-au achizitionat din import un autoturism optand pentru unul al brandului german.
Pe locul secund din punct de vedere inmatricularilor second hand s-a clasat Opel, cu 22.337 de autoturisme, in timp ce Ford s-a clasat pe a treia pozitie cu 12.038 de masini.
Cu toate ca fac parte din segmentul premium, marcile BMW, Audi si Mercedes-Benz au inregistrat volume importante in ceea ce priveste importul de masini second-hand.
In conditiile in care pe piata locala s-au inmatriculat 2.096 de autoturisme Mercedes-Benz noi, volumul celor second-hand a fost de 4.757 de unitati. In cazul marcii BMW, volumul masinilor la mana a doua ajunge la un nivel de peste patru ori mai ridicat decat in cazul modelelor noi " 1.889 de autoturisme noi si 7.785 de modele second-hand.
Programul "Rabla", care in acest an a ajuns la 40.000 de unitati, in comparatie cu cel de 16.500 de autoturisme in 2007 se apropie de epuizarea stocului alocat, cu toate ca a ajuns la jumatate.
"Programul de reinnoire al parcului auto a inregistrat un succes si in acest an, stocurile alocate fiind aproape de epuizare. Modelele VW Polo si Skoda Fabia, care au participat la program au inregistrat cresteri semnificative ale vanzarilor in acest interval", a spus directorul general al Porsche Romania.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO