Prima pagina

Nu vreau sa fiu milionara la 59 de ani !

30.05.2008, 13:40 117

Saptamana trecuta, colega Roxana a scris in aceasta rubrica un material al carui titlu si inceput le-am citit cu sufletul la gura: "Transforma 466 de dolari in primul milion".
O idee senzationala, m-am gandit, si am inceput deja sa calculez daca pot sa pun deoparte aceasta suma, pentru a o investi intr-un fond. In doar cateva secunde, insa, visul meu de a avea o insula, un iaht, o casa enorma pe plaja si alte lucruri pe care numai milionarii si le pot cumpara s-a spulberat. Chiar la sfarsitul primului paragraf, aflu ca am de asteptat 35 de ani!
Eu am aproape 24, ceea ce inseamna ca trebuie sa economisesc 466 de dolari pe luna pana la 59 de ani. Perspectiva m-a ingrozit: nu vreau sa fiu milionara la 59 de ani!
De aceea, m-am hotarat sa incurajez consumul imediat si sa sustin ideea ca mai bine cheltuiesti 466 de dolari in fiecare luna decat sa devii milionar cand iesi la pensie.
Desigur, si la aceasta varsta iti poti cumpara o insula (dar nu poti sa mai stai mult la soare), dar parca e mai frumos sa cheltuiesti acum pentru a-ti face concediul pe o insula.
Stiu, probabil ca multi dintre cei care citesc aceste randuri vor fi contrariati de aceasta abordare, avand in vedere ca sunt redactor la un ziar care in fiecare zi publica articole despre cum sa iti investesti banii.
Dar ganditi-va putin, apropo de modalitatile de economisire prezentate in materialul de saptamana trecuta. Nu e mai frumos totusi sa simti gustul cafelei de la Starbucks in fiecare dimineata (asta daca va place cafeaua), in loc sa iti faci singur cafeaua in bucataria firmei, sau sa iesi in oras cu prietenii, decat sa stai acasa sa te uiti la televizor? Nu e mai frumos sa iti faci concediul de vara in sezon, nu in septembrie, cand e posibil sa ploua? Lectia concediului am invatat-o de la un coleg, care a petrecut vara trecuta o saptamana in Grecia la sfarsitul lui septembrie. Da, a fost mai ieftin, dar a plouat tot timpul, cat sa compenseze o vara intreaga de seceta.
Desigur ca nu pot sa nu ma gandesc la turistii pensionari pe care i-am vazut in orase ca Viena, Praga sau Londra, de exemplu. Probabil ca au urmat modelul descris saptamana trecuta, cel de economisire, si la pensie, cand au mult mai mult timp liber, calatoresc. Insa intrebati-va: ce rost mai are? E mai frumos sa faci acest lucru fara sa te sprijini intr-un baston.
Nu vreau sa jignesc pe nimeni, stiu ca si eu voi ajunge in aceasta situatie, nu despre asta este vorba. Problema este ca nu pot sa vizitez tot ce vreau daca ma misc incet si nu cred ca vreau sa fac shopping sprijinindu-ma in baston. Pentru femei, shoppingul este ceva destul de important atunci cand calatoresc in strainatate.
Si daca tot vorbim despre shopping, ce rost mai are sa-mi cumpar la 59 de ani o pereche de pantofi minunati si scumpi - si sunt convinsa ca orice pantof minunat si scump trebuie sa aiba toc de circa zece centimetri - daca ma dor picioarele si nu pot sa-i port?
Eu vreau sa-i port acum, chiar daca peste 35 de ani stiu sigur ca nu voi avea un milion de dolari. Si mai vreau ceva: daca stie cineva o metoda secreta despre cum sa cheltuiesti, dar si sa faci un milion de dolari, il rog sa mi-o spuna si mie. Mi-ar prinde foarte bine.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO