Prima pagina

O fabrica poluanta din Kosovo, un nou motiv de conflict intre sarbi si KFOR

15.08.2000, 00:00 26



Sute de sarbi din Kosovo au atacat ieri cu pietre si lemne militarii NATO, dupa ce trupe franceze, britanice si daneze de mentinere a pacii au inchis o topitorie de plumb care polua aerul din zona.

Localnicii sarbi, ingrijorati de pierderea locurilor de munca si opozanti ai prezentei NATO in Kosovo, s-au confruntat cu militarii francezi dupa ce fortele ONU au ocupat topitoria, iar 400 de sarbi au aruncat cu diverse obiecte asupra a 40 de militari britanici desfasurati in zona, patru dintre acestia fiind raniti usor, relateaza Reuters.

Cel putin un sarb a fost ranit inainte ca britanicii, care sunt urati de populatia sarba pentru rolul activ jucat in bombardamentele de anul trecut, sa fie inlocuiti de soldati francezi, pentru a atenua tensiunea.

Un grup de 30 de ingineri de la topitoria Zvetan, situata in complexul siderurgic Trepta, la nord de Kosovska Mitrovita, s-au blocat intr-o cladire administrativa si au refuzat sa ofere expertilor ONU detalii privind inchiderea in siguranta a furnalelor.

Inainte de venirea zorilor, circa 900 de militari ONU in vehicule blindate au trecut raul Ibar, care imparte Kosovska Mitrovita in doua zone (una sarba si una albaneza) si s-au indreptat catre topitoria Zvetan. Actiunea este cea mai importanta a fortelor NATO din Kosovo din ultima perioada, ea fiind condusa de francezi, criticati pentru ca nu au reusit sa mentina ordinea in orasul divizat.

Actiunea, care a fost motivata ca fiind o masura de sanatate publica, are drept scop si impunerea autoritatii NATO in Kosovska Mitrovita, loc unde au loc frecvent incidente violente intre sarbi si albanezi.

In prima faza, militarii NATO nu au intampinat rezistenta in ocuparea topitoriei, care, potrivit Natiunilor Unite, emana in atmosfera plumb la concentratii de 200 de ori mai mari decat nivelul maxim admis, punand in pericol sanatatea populatiei locale.

"A trebuit sa actionam pentru a asigura securitatea populatiei", a declarat administratorul international al provinciei, Bernard Kouchner, adaugand ca un consortiu franco-americani-suedez va aplica un plan de evaluare si renovare a complexului Trepta in valoare de 16 milioane de dolari, pentru ca productia sa poata fi reluata in siguranta.

Kouchner i-a criticat pe directorii sarbi de la Zvetan, care raspund in fata conducerii de la Belgrad, pentru ca au respins cererile repetate ale ONU de inchidere a uzinei si pentru ca nu respecta rezolutiile Consiliului de Securitate privind administratea fostelor proprietati de stat iugoslave din Kosovo.

ONU i-a asigurat ieri pe sarbi ca isi vor pastra locurile de munca chiar si in timpul inchiderii uzinei pentru reparatii, circa 1.800 de sarbi urmand sa-si primeasca in continuare salariile pentru a asigura linistea sociala.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO