Prima pagina

Omul care a sfidat Rusia: "Misa" Saakasvili sta cu familia intr-un apartament de trei camere la bloc

13.08.2008, 19:56 204

In cercurile politice din Tbilisi i se spune Misa. A fost ales presedinte al Georgiei in primele zile ale lui 2004, cu aproape 90% din voturi, pe un val de simpatie care a urmat Revolutiei Trandafirilor din toamna lui 2003 si care a adus vantul schimbarii politice in tarile din zona Marii Negre.
Mihail Saakasvili, 40 de ani, este unul din noii lideri ai tarilor din fosta Uniune Sovietica, si alaturi de Viktor Iuscenko, presedintele Ucrainei, de care il leaga o stransa relatie de prietenie, este considerat unul dintre cei mai apropiati aliati ai Statelor Unite din regiune.
De altfel, Saakasvili a studiat la Kiev si in SUA, inainte de a se intoarce in Georgia, pentru a face politica. A absolvit dreptul in capitala Ucrainei, in 1992, apoi a lucrat pentru o scurta perioada la presedintia Georgiei, drept consilier pe probleme de drepturile omului, iar din aceasta pozitie a primit o bursa la Washington DC. Are de asemenea o diploma in drepturile omului de la Institutul International pentru Drepturile Omului din Strasbourg, Franta. A urmat un master in drept la prestigioasa Columbia University in 1994 si a primit titlul de doctor in drept de la Universitatea George Washington in 1995. Studiile in strainatate explica, asadar, de ce presedintele Georgiei stie sa vorbeasca la un nivel academic nu mai putin de patru limbi straine: engleza, franceza, ucraineana si rusa (obligatorie pentru statele din URSS).
Dupa absolvire, a lucrat o perioada la firma de avocatura newyorkeza Patterson Belknap Webb & Tyler, dar a ales sa se intoarca in tara sa natala, pentru o cariera in politica. In 1995, presedintele Georgiei era Eduard Sevarnadze, fost ministru de externe al URSS. Saakasvili a condus pentru o perioada o comisie parlamentara de reforma electorala, iar in 2000, Sevarnadze l-a desemnat ministru al justitiei. Din aceasta pozitie, "Misa" a inceput sa stranga un important capital electoral, pentru ca a vorbit public despre scandaluri de coruptie - demnitari care achizitionau la preturi de nimic vile de protocol. De altfel, potrivit CV-ului de pe site-ul presedintiei Georgiei, Saakasvili locuieste impreuna cu sotia sa si cei doi copii intr-un apartament cu trei camere din Tbilisi.
In 2002 a demisionat din cabinet, invocand incompatibilitatea morala cu practicile membrilor cabinetului, si a pus bazele partidului Miscarea Nationala - formatiune cu care a participat la alegerile din 2003. Partidul lui Sevarnadze a clamat victoria in aceste alegeri, dar opozitia reprezentata de energicul Misa - care se facuse cunoscut in capitala Tbilisi prin aparitiile subite in zonele defavorizate reparand acoperisuri sau lifturi - a sustinut ca aceste alegeri au fost fraudate. Asa a luat nastere revolutia trandafirilor, cu proteste zilnice organizate de partidul lui Saakasvili pe treptele Parlamentului din Tbili, in urma careia Sevarnadze a demisionat.
Odata cu preluarea mandatului - Saakasvili a fost ales cu aproape 90% in ianuarie 2004 - analistii au inceput sa vada schimbari in Georgia, nu numai din punct de vedere politic, dar si economic, fiind promovate noi legi in spiritul economiei de piata. La finele anului trecut, presedintele a demisionat ca urmare a protestelor organizate de opozitia favorabila Rusiei, dar a fost reales pentru un nou mandat de 5 ani la inceputul acestui an. Ambitiile pro-NATO ale Georgiei au fost spulberate la summit-ul de la Bucuresti din aprilie, cand candidatura micutei republici si cea a Ucrainei au fost puse pe "hold" din cauza diferendelor cu Rusia.
Odata cu izbucnirea razboiul din Osetia, capul lui Saakasvili este in joc. Rusia a respins acuzatiile Georgiei, ca prin actiunile sale ar dori sa schimbe regimul de la Tbilisi, dar oficiali de la Moscova au admis ca ar prefera ca Misa sa lase puterea.
Saakasvili este casatorit cu o olandeza si are doi copii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO