Prima pagina

Opera Center, vandut pentru 29 mil. $

30.05.2003, 00:00 178

Opera Center, unul dintre cele mai importante centre de afaceri din Bucuresti si calificat ca fiind una din cele mai bune realizari arhitectonice de pe piata, a fost vandut pentru aproape 30 de milioane de dolari. Aceasta este cea mai importanta tranzactie de pe piata imobiliara autohtona si poate fi considerata una din cele mai importante afaceri facuta in ultimii ani.
Afacerea a fost pornita acum cinci ani de Portland Trust, o companie din Cehia detinuta de doua persoane fizice care mai are investitii imobiliare in Cehia. Cumparatorul este o companie de investitii din Austria, CA Immo, care este deja la a doua afacere in Romania, dupa implicarea in constructia imobilului de birouri Charles de Gaulle. Acesta va servi drept sediu companiei de telefonie mobila Mobifon-Connex, incepand de anul viitor.
"Am negociat in ultimele luni cu proprietarii Opera Center, iar tranzactia a fost finalizata la sfarsitul saptamanii trecute. Urmeaza acum ca si autoritatile sa o aprobe", a declarat pentru Ziarul Financiar Wolfhard Fromwald, membru in conducerea CA Immo. El a precizat ca tranzactia este mai complexa, pentru ca firma austriaca a cumparat nu numai imobilul, ci toata compania care l-a dezvoltat, inclusiv debitele acesteia. "Valoarea tranzactiei este de aproximativ 29 de milioane de dolari", a adaugat Fromwald.
Contactati de ZF, oficialii Portland Trust nu au dorit sa comenteze asupra tranzactiei. Ghenadie Bobeica, reprezentantul Portland Romania SRL, firma care administreaza centrul de afaceri, a declarat in urma cu circa doua luni ca poarta negocieri cu mai multe fonduri de investitii straine in vederea vanzarii cladirii, a carui constructie a inceput in 1999. “Suntem in discutii cu investitori straini, iar imobilul va fi vandut pana la sfarsitul anului”, spunea el atunci.
Opera Center este un centru de afaceri care a necesitat investitii de peste 30 milioane de dolari (din care o parte au fost finantate prin credite) si a fost construit in doua faze. Prima, in valoare de peste 20 mil. $, a fost finalizata la sfarsitul anului 2000 si ofera o suprafata de circa 12.000 de metri patrati de birouri, in prezent ocupata in totalitate de catre ING, PwC, USAID, GSK, firma de avocatura Stefanica Osmani & Partners, Eli Lilly si compania imobiliara Colliers International.
Cea de-a doua faza, terminata anul trecut, pune la dispozitie 3.300 de metri patrati de birouri, din care sunt ocupati circa 80% de firme precum Auto Cobalcescu, Dial Telecom, Unirea Medical Center sau cabinetul de avocatura Stoica & Partners
Reprezentantul CA Immo a declarat ca strategia companiei este de a cauta doua-trei proiecte in fiecare tara. "Avem deja doua proiecte mari si suntem unul dintre cei mai mari investitori straini pe piata imobiliara din Romania, astfel ca pentru moment ne vom concentra asupra acestor imobile", a spus Fromwald. "Investitia totala a CA Immo in Bucuresti va fi de circa 50 de milioane de dolari, dupa finalizarea cladirii Charles de Gaulle", a adaugat el.
Potrivit lui Fromwald, CA Immo va avea 50% din noul centru de afaceri, care este dezvoltat de Avrig 35, o companie cu capital olandez, detinuta aproape in totalitate de grupul F&C International. Dupa ce proiectul din Piata Charles de Gaulle va fi gata, acesta va fi administrat de o noua societate in care actionari vor fi, fiecare cu 50%, CA Immo si grupul olandez F&C International.
CA Immo este divizia imobiliara a grupului austriac Creditanstalt (care detine insa doar 5% din actiunile firmei) si activeaza pe pietele din Europa Centrala si de Est. Compania administra, la sfarsitul anului trecut, un portofoliu in valoare de 437 milioane euro, alcatuit din proprietati de peste 280.000 de metri patrati. In urmatoarea perioada, CA Immo intentioneaza sa investeasca cate 150 milioane euro anual pentru a creste ponderea activitatilor din strainatate de la 30% in prezent la 50% si pentru a dubla in trei ani valoarea portofoliului.
Nici o tranzactie de asemenea amploare nu s-a mai facut pana acum pe piata imobiliara din Capitala. Nici unul dintre marii investitori din acest sector nu a reusit sa plaseze imobilele dezvoltate catre alte companii, iar multi deocamdata nu sunt interesati.



Opera Center I&II
Investitii efectuate - peste 30 mil. $
Chirie medie - 18-20 $/mp lunar
Suprafata de birouri - peste 15.000 mp
Venituri estimate - circa 3,5 mil. $



CA Immo
Portofoliu - 283.000 metri patrati, in valoare de 437 milioane euro.
Investitii programate - 150 milioane euro/an
Venituri din chirii 2002 - 25,6 milioane euro (+ 37% fata de 2001)
Profit net 2002 - 12,6 mil. Euro (+140% fata de 2001)
Capitalizare bursiera - circa 400 milioane euro




Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO