Prima pagina

Orange Romania: Vindem zeci de mii de iPhone-uri anul acesta

Orange Romania: Vindem zeci de mii de iPhone-uri anul acesta
22.08.2008, 10:02 23

Peste 150 de persoane au fost prezente joi noaptea la magazinul Orange Concept Store din Bucuresti pentru lansarea oficiala a terminalului Apple iPhone 3G pe piata locala. Orange Romania, cel mai mare operator de telefonie mobila de pe piata locala, a lansat telefonul la ora 24:00, simultan in sase magazine din tara.

Richard Moat, directorul executiv al operatorului, a declarat ca anticipeaza vanzari de "zeci de mii de unitati" anul acesta, dar nu a dorit sa ofere o cifra aproximativa. "Nu ne-am propus un obiectiv pentru 2009. Suntem foarte preocupati de ceea ce se va intampla in aceasta seara si pe parcursul acestui prim weekend", a adaugat el.

Directorul companiei nu a oferit estimari cu privire la numarul de unitati care ar putea fi comercializate in primele zile de la lansare.

Potrivit acestuia, numarul precomenzilor inregistrate pe site-ul Orange a depasit 6.000, numar la care se adauga cererile facute direct la magazinele Orange si la reprezentantii de vanzari pentru clientii business.

Moat, care este de parere ca stocul de telefoane nu se va epuiza in primele zile, s-a declarat multumit de prezenta la eveniment: "Din totalul persoanelor care au facut precomenzi, acestia sunt cei care doresc sa fie primii cumparatori ai terminalului", a mai spus el.

Persoanele fizice care au facut precomenzi au la dispozitie trei zile pentru a-si ridica produsul.

Orange va comercializa pe piata locala ambele modele iPhone 3G, cu memorie de stocare de 8 GB, respectiv 16 GB. "Avand in vedere evolutia la nivel mondial, ne asteptam ca versiunea de 8 GB sa fie preferata de catre consumatorii romani", au spus oficialii Orange.

In ceea ce priveste la preturile relativ ridicate ale terminalelor si ale abonamentelor pentru iPhone, Moat a justificat tarifele precizand ca venitul mediu per utilizator (ARPU) in Romania este mult mai scazut in tarile vestice. "In Statele Unite si Europa de Vest, veniturile medii sunt de trei-patru si chiar cinci ori mai mari decat in Romania, astfel incat este mai relevant din punct de vedere economic sa fie reduceri mai mari de pret", a spus el.

"Pe piata locala a consumatorilor privati, abonamentele mai putin costisitoare sunt in general cele preferate de catre clienti. Este probabil ca acest comportament sa se manifeste si in cazul iPhone. Totusi, acesta este un telefon premium si se adreseaza unei categorii de clienti care isi permit produse din gama premium si celor care au nevoie de acces la mai multe servicii decat simplele apeluri telefonice", au adaugat reprezentantii Orange.

Apple iPhone 3G va fi comercializat, incepand de astazi, la preturi ce variaza intre 179 si 489 de euro, in functie de capacitatea de stocare a dispozitivului, tipul abonamentului ales, precum si durata acestuia.

Consumatorii vor avea la dispozitie doua planuri tarifare speciale pentru iPhone, ale caror preturi sunt de 39 de euro, respectiv 59 de euro. TVA nu este inclusa.

Pentru abonamentul lunar de 39 de euro, ce include 300 de minute nationale, 100 de SMS-uri si 1 GB trafic de date, pretul de pornire al iPhone 3G va fi de 249 de euro (valabil pentru modelul cu 8 GB, abonament incheiat pe doi ani). Versiunea de 16GB, tot in cazul unui contract de servicii pe 24 de luni, va costa 329 de euro.

In cazul abonamentului de 59 de euro pe luna, care ofera 500 de minute nationale, 500 de SMS-uri, 5 GB trafic de date si preturi speciale pentru convorbirile internationale, utilizatorii care incheie un contract pe doi ani vor plati 179 de euro, cea mai scazuta valoare din oferta Orange.

Clientii noi care doresc sa isi activeze un alt tip de abonament din portofoliul operatorului, vor plati, in cazul modelului cu memorie de 8 GB, 519 euro pentru un contract incheiat pe un an, respectiv 609 euro pentru doi ani. Preturile scad la 449 de euro, respectiv 539 euro in cazul abonamentelor pe o perioada de doi ani.

De asemenea, clientii existenti care activeaza o optiune in valoare de 12 euro pe luna, care ofera minute si trafic de date incluse, pot cumpara iPhone la tarife reduse pana la 289 euro. Pentru clienti Orange, cu abonamente lunare in valoare de peste 32 euro, pretul telefonului ajunge la 209 euro.

Utilizatorii care nu doresc sa isi faca un abonament, pot achizitiona terminalul cu o cartela prepay. n acest caz, iPhone 3G va costa 519 euro (8 GB), respectiv 609 euro (16 GB).

Toate telefoanele vandute vor fi codate pe reteaua Orange. Pentru utilizatorii care doresc sa utilizeze mobilul si in alte retele altor operatori, reprezentantii Orange pot decoda terminalul pentru un tarif suplimentar de 100 de euro.

"Avantajul achizitionarii acestuia prin intermediul Orange si nu pe piata neagra este ca utilizatorii vor beneficia de garantie si service autorizat".

iPhone 3G va fi comercializat in magazinele Orange si in 25 de magazine ale partenerilor Euro GSM, Fonomat, Say, precum si in reteaua de distributie Apple Premium Reseller (APR) din Romania. Terminalul poate fi comandat si de pe site-ul Orange.

Orange va aduce HTC Touch Diamond si Samsung Omnia

Richard Moat a precizat ca Orange poarta discutii pentru extinderea portofoliului propriu de terminale cu HTC Touch Diamond si Samsung Omnia, considerate de catre analisti concurenti directi pentru iPhone.

"Vom aduce HTC Touch Diamond in cateva saptamani si suntem in tratative cu reprezentantii Samsung pentru a aduce Omnia", a declarat directorul Orange, fara a oferi detalii despre data lansarii sau preturile de comercializare.

"Vor fi alte telefoane premium care vor fi lansate in trimestrele trei si patru din 2008 si vom vedea chiar o competitie in propria noastra oferta. iPhone este primul dintre acestea - cred ca este cel mai atractiv, cu cele mai interesante functionalitati, atat pentru oameni de afaceri, cat si pentru consumatori. Probabil ca va fi cel mai cautat telefon, avand in vedere numarul de oameni care asteapta sa il cumpere", a adaugat Moat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO