Prima pagina

Orban va da "legitimatii de maghiar" in pofida opozitiei lui Nastase

26.07.2001, 00:00 20



Premierul de la Budapesta Vikton Orban sustine ca Ungaria va gasi solutii pentru eliberarea "legitimatiilor de maghiar" in cazul in care Romania ii va impiedica pe etnicii maghiari sa obtina aceste documente. Oficialitatile de la Bucuresti au de partea lor Comisia Europeana, care a anuntat ieri ca va continua sa monitorizeze situatia creata de adoptarea legii statutului maghiarilor din afara granitelor Ungariei.

Ungaria va gasi solutii pentru eliberarea "legitimatiilor de maghiar" daca Romania ii va impiedica pe etnicii maghiari sa obtina aceste documente, relateaza Mediafax, citand un interviu acordat de premierul Viktor Orban, postului public de radio din Ungaria.

Orban a precizat ca Romania va face un gest neprietenos daca ii va impiedica pe etnicii ungari sa beneficieze de avantajele legii statutului.

"Daca Romania ii va impiedica pe etnicii ungari sa obtina pe teritoriul sau cartile de identitate, vom gasi solutiile potrivite pentru ca acestia sa obtina cartile de identitate numai pentru a fi folosite in Ungaria", a declarat Orban.

Intrebat despre posibilitatea ca Romania sa elaboreze legi care sa obstructioneze punerea in aplicare a legii statutului, Orban a declarat ca o tara care urmareste sa intre in NATO si in UE trebuie sa adopte aceleasi valori ca si statele membre NATO si UE.

Cu o zi inainte de aceasta afirmatie, Guvernul de la Budapesta anuntase ca incearca sa risipeasca temerile vecinilor legate de legea statutului maghiarilor din afara granitelor, ministrul ungar de externe Janos Martonyi aratand disponibilitatea Ungariei de a incheia acorduri cu statele vecine.

"Legea referitoare la maghiarii care traiesc in tarile vecine nu are nici un efect extrateritorial si daca unii dintre vecinii nostri gandesc contrariul, suntem dispusi sa le risipim temerile prin intermediul unor acorduri incheiate intre tarile noastre", a declarat ministrul ungar, citat de Mediafax.

Legea a suscitat reactii ostile din partea tarilor vecine, mai ales in Romania si Slovacia. Premierul Adrian Nastase a afirmat chiar ca nu va accepta aplicarea acestui act normativ pe teritoriul Romaniei, calificandu-l antieuropean.

Intre oficialii de la Bucuresti si cei de la Budapesta au avut loc mai multe consultari, la nivel de ministrii, parlamentari si experti. La sfarsitul saptamanii premierii Adrian Nastase si Viktor Orban vor avea o intalnire in apropierea localitatii Baile Tusnad. La consultarile dintre guvernele celor doua state si UDMR a anuntat intentia de a participa.



Romano Prodi ii raspunde lui Nastase

Intr-o scrisoare adresata premierului Adrian Nastase, presedintele Comisiei Europene Romano Prodi precizeaza ca institutia pe care o conduce va continua sa monitorizeze situatia creata de adoptarea legii statutului, subliniind ca acest act normativ nu va fi putea fi aplicat fara adoptarea legislatiei de implementare.

"Comisia considera ca in timpul in care aceasta legislatie de implementare este elaborata, principiul non-discriminarii este respectat", se arata in scrisoarea semnata de Romano Prodi.

Documentul trimis de presedintele Comisiei Europene este un raspuns la scrisoarea pe care premierul Adrian Nastase i-a trimis-o in urma cu doua, prin care solicita opinia acestei institutii legata de statutul maghiarilor.

Scrisoarea adresata ieri premierului roman mai arata ca ministrul de Externe al Ungariei a informat Comisia Europeana, in ziua in care legea a fost adoptata de Parlamentul ungar, ca "versiunea finala a legii a fost amendata in vederea compatibilizarii ei cu Acordul European si cu celelalte obligatii internationale ale Ungariei".

"Sunt de asemenea bucuros sa va informez ca, in timpul recentelor intalniri cu autoritatile maghiare, Comisia a cerut Ungariei sa respecte principiile de buna-vecinatate si sa deruleze consultari complete cu Romania si cu celelalte state vecine interesate pe aceasta tema", mai precizeaza scrisoarea presedintelui Comisiei Europene.

Inainte de adoptarea legii, Comisia Europeana s-a aratat ingrijorata in legatura cu respectarea principiului non-discriminarii - atat fata de cetatenii statelor membre in Uniunea Europeana cat si fata de cetatenii statelor care se invecineaza cu aceasta, mai ales cei din statele candidate la integrarea in Uniunea Europeana.

Legea statutului maghiarilor, care va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2002, acorda celor 3,5 milioane de maghiari care traiesc in strainatate posibilitatea de a veni sa studieze sau sa munceasca in Ungaria, bucurandu-se de dreptul de a beneficia de securitatea sociala din Ungaria.

Textul Legii statutului se refera la cei circa 1,6 milioane de maghiari din Romania, la cei 600.000 din Slovacia, la cei 350.000 din Iugoslavia, 200.000 in Ucraina, 22.000 in Croatia si 10.000 in Slovenia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO