Prima pagina

Oua, proteste si refuzuri pentru Carla del Ponte la Belgrad

26.01.2001, 00:00 37



Procurorul-sef al Tribunalului de la Haga (TPI), Carla del Ponte, a avut de infruntat, pe langa refuzul autoritatilor de la Belgrad in legatura cu extradarea lui Slobodan Milosevici, furia a sute de sarbi care i-au atacat convoiul oficial, aruncand cu oua si scandand sloganuri impotriva TPI.

Dupa ce convorbirile dintre Del Ponte si presedintele iugoslav Voislav Kostunita au fost intrerupte brusc in urma divergentele legate de extradarea lui Milosevici, si ministrul iugoslav de Externe, Goran Svilanovici, i-a spus procurorului-sef al TPI ca fostul presedinte trebuie judecat in Iugoslavia, relateaza CNN.

"Am explicat ca pozitia oficiala a guvernului este ca procesul sa aiba loc pe teritoriul nostru", a spus Svilanovici dupa intalnirea cu Del Ponte.

Chiar si premierul sarb desemnat, Zoran Djindjici, oponent inversunat al lui Milosevici, a calificat drept "nerealista" cererea TPI privind predarea liderilor iugoslavi inculpati de aceasta institutie judiciara.

De asemenea, Djindjici a apreciat ca o implicarea a comunitatii internationale in justitia iugoslava este "prematura".

"Noua si doar noua ne revine sarcina de a deschide problema crimelor de razboi, de a-i identifica si judeca pe autori", a spus el. In opinia sa, institutiile internationale vor fi invitate doar intr-o faza ulterioara sa vina "sa verifice daca tribunalele noastre sunt suficient de independente si de credibile".

Zoran Djindjici, a declarat ca, in calitate de cetatean", crede ca arestarea lui Milosevici ar trebui sa aiba loc "foarte curand", relateaza Mediafax. El a spus ca guvernul a adunat dovezi ale crimelor din Kosovo in care va aparea "chestiunea responsabilitatii lui Milosevici".

"Daca tribunalul de la Haga va pune la dispozitie probleme, sa ii lasam sa le arate opiniei publice. Ceea ce am vazut in actul de acuzare din 1999 nu era suficient pentru inceperea urmaririi penale", a spus Djindjici.

Del Ponte isi mentine pozitia, declarand ieri, la Belgrad, ca Milosevici va trebui sa vina la Haga pentru a fi judecat.

"Crimele de razboi, crimele impotriva umanitatii si genocidul intra in jurisdictia noastra. Pentru asemenea crime, Milosevici va trebui sa fie judecat la Haga", a declarat procurorul, adaugand ca, pentru alte infractiuni de care ar putea fi acuzat fostul presedinte, "va fi posibil" ca el sa compara in fata unui tribunal din Belgrad.

TPI afirma ca 15 din cei 27 de suspecti pusi sub acuzare public dar inca liberi traiesc in Serbia.

Insa desi majoritatea sarbilor au sprijinit opozitia democrata in lupta impotriva lui Milosevici, sentimentele lor fata de tribunalul ONU nu s-au schimbat, ei considerand instanta de la Haga drept una anti-sarba.

Secretarul general al Consiliului Europei, Walter Schwimmer, a anuntat ieri ca Iugoslavia nu va fi primita in acest organism daca Belgradul nu va coopera cu tribunalul de la Haga.

"Va urma o perioada de tranzitie. Iugoslavia isi poate modifica legislatia si noi o vom ajuta in acest proces dificil, care sa includa si modificari ce vor permite cooperarea Belgradului cu tribunalul international pentru fosta Iugoslavie", a spus Schwimmer.

In cazul in care nu va colabora cu TPI, guvernul iugoslav ar putea pierde sprijinul politic si economic de care se bucura de la inlaturarea lui Milosevici, in octombrie anul trecut. Liderii iugoslavi se tem insa ca indeplinirea tuturor cerintelor tribunalului le va scadea drastic popularitatea interna.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO