Prima pagina

Papa cere pace si iertare in Orientul Mijlociu

08.05.2001, 00:00 13



Papa Ioan Paul al II-lea a facut un nou apel pentru pace si iertare intre confesiunile din Orientul Mijlociu, in timpul unei vizite pe disputatul Platou Golan, la doar o zi dupa ce a facut istorie intrand intr-o moschee.

Suveranul Pontif a vizitat ieri o biserica ortodoxa din Quneitra, aflata in ruina, ca si restul orasului sirian de pe Platoul Golan.

Guvernul de la Damasc si multi observatori internationali afirma ca localitatea a fost distrusa de fortele israeliene inainte de predarea sa Siriei, in 1974. Israelul afirma ca orasul a fost distrus in urma luptelor din zona, relateaza CNN.

"Ne rugam ?ie pentru popoarele din Orientul Mijlociu. Ajuta-le sa sparga zidurile ostilitatii si ale divizarii si sa construiasca impreuna o lume a dreptatii si solidaritatii.

Fie ca toate credintele sa gaseasca curajul de a se ierta una pe cealalta, astfel incat ranile trecutului sa se vindece si sa nu mai existe pretexte pentru noi suferinte in prezent", a spus Papa.

Dupa aceasta rugaciune, Suveranul Pontif a iesit din biserca pentru a uda un maslin, simbolul pacii, a mai vizitat o parte a orasului si s-a intors la Damasc.

Siria nu a reconstruit Quneitra, lasandu-l ca o marturie a ceea ce Damascul numeste "atrocitatile israeliene" si precizand ca nu va schimba nimic pana in momentul in care intregul Platou Golan, ocupat de Israel in 1967, nu va reveni sub suveranitatea sa.

Papa, care reface pelerinajul Sfantului Pavel din Grecia pana in Siria, s-a oprit ieri si la o biserica ridicata in anii '30 in locul pe unde se spune ca acesta a sarit peste zidurile Damascului pentru a scapa de evreii infuriati de incercarile sale de a-i converti la crestinism.

Suveranul Pontif s-a folosit de vizita de duminica la moscheea Omayyad din Damasc, prima a unui Papa intr-un astfel de lacas de cult islamic, pentru a le cere crestinilor si musulmanilor sa se ierte reciproc pentru ceea s-a intamplat in trecut.

Pelerinajul Papei a imbracat in mod clar, in etapa sa siriana, un aspect politic, o data cu virulentul atac impotriva Israelului lansat de presedintele sirian Bashar al-Assad. Primindu-l sambata pe Suveranul Pontif, Assad a afirmat ca Israelul vrea sa "asasineze toate principiile tuturor religiilor, in acelsi fel in care evreii l-au tradat pe Isus si au incercat sa-l ucida pe profetul Mahomed". Un consilier diplomatic al premierului israelian Ariel Sharon a apreciat ca aceste afirmatii reflecta o "atitudine antisemita".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO