Prima pagina

Patriarhul Teoctist a murit (Update)

Patriarhul Teoctist a murit (Update)
30.07.2007, 17:44 346

Patriarhul Teoctist a murit, astazi, la ora 17.00, in urma unui stop cardiac, suferit ca urmare a complicatiilor aparute dupa operatia de prostata la care a fost supus in cursul aceleiasi zile.
"In ziua de 30 iulie 2007, Prea Fericitul Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a suferit o interventie chirurgicala la Institutul Clinic Fundeni. In perioada postoperatorie, pe fondul unor suferinte cronice, a dezvoltat o suita de complicatii cardiace, care au culminat cu oprirea cordului, ce nu a raspuns la manevrele de resuscitare. La ora 17.00 s-a consemnat decesul", se arata intr-un comunicat al Institutului Clinic Fundeni Bucuresti.
Patriarhul Teoctist a condus Biserica Ortodoxa Romana peste 20 de ani, fiind inscaunat la 16 noiembrie 1986.
Teoctist s-a nascut la 7 februarie 1915, in satul Tocileni, din judetul Botosani, si a intrat in monahism la 14 ani, ca frate la Schitul Sihastria, apoi la manastirea Vorona din judetul Botosani.
Intre anii 1940 si 1944 a urmat cursurile Facultatii de Teologie a Universitatii Bucuresti, devenind licentiat in Teologie, specialitatea Liturgica, cu calificativul "Magna cum laudae".
La data de 6 august 1935 a depus voturile monahale la manastirea Bistrita (judetul Neamt), primind la calugarie numele de Teoctist, iar la 25 martie 1945 este hirotonit ieromonah la Catedrala Mitropolitana din Iasi.
De-a lungul timpului devine, pe rind, Episcop vicar patriarhal, Episcop al Aradului, Ienopolei si Halmagiului (1962), Episcop al Episcopiei Ortodoxe din America si Canada (1963), Arhiepiscop al Craiovei si Mitropolit al Olteniei (1973), Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Sucevei (1977).
La 31 iulie 1986, dupa moartea patriarhului Iustin, a devenit loctiitor de patriarh, iar la 9 noiembrie 1986 a lost ales ca arhiepiscop al Bucurestilor, mitropolit al Ungrovlahiei si patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, fiind inscaunat la 16 noiembrie 1986.
Prea Fericitul Teoctist este detinatorul a numeroase ordine bisericesti, primite din partea Patriarhiilor Antiohiei, Ierusalimului, Moscovei, Serbiei, a Arhiepiscopiilor Greciei, Ciprului, Cehoslovaciei, Finlandei si din partea Sanctitatii Sale Papa Ioan Paul al II?lea, precum si al titlului de Doctor Honoris Causa conferit, in 1995, de universitatile din Bucuresti si Oradea. In mai 1999, a primit, din partea statului roman, ordinul Steaua Romaniei in Grad de Mare Cruce.
In cele dou? decenii de patriarhat ale PF Teoctist au fost infiintate 12 noi eparhii in tara, a fost reactivata Mitropolia Basarabiei, s-a infiintat Mitropolia Ortodoxa Romana pentru Europa Centrala si de Nord, respectiv Occidentala si Meridionala, precum si Episcopia Ortodoxa Romana pentru romanii din Ungaria si Serbia. De asememea, au fost infiintate sau reactivate aproape 400 de manastiri, s-au construit peste 2.000 de noi lacasuri de cult si s-a realizat reintegrarea invatamantului teologic preuniversitar si universitar in invatamantul public, concomitent cu introducerea predarii religiei in scolile publice si reintroducerea asistentei religioase in armata, spitale, penitenciare.
Totodata, sub patronajul Bisericii Ortodoxe Romaneau fost infiintate peste 230 de institutii sociale pentru toate categoriile defavorizate. Au fost organizate campanii umanitare la nivel national pentru ajutor de prima necesitate in cazul unor calamitati naturale, dar si programe in parteneriat cu autoritatile centrale si locale si cu organizatii nonguvernamentale privind combaterea saraciei, violentei domestice, traficului de fiinte umane, consumului de droguri, prevenirii HIV/SIDA si cancerului, actiuni de integrare sociala.
Activitatea ca patriarh a lui Teoctist nu a fost lipsita de dificultati, mai ales dupa caderea regimului communist, de multe ori atacurile la adresa Bisericii fiind confundate cu cele la adresa sa. In ianuarie 1990, invocand varsta inaintata si problemele de sanatate, Teoctist s-a retras la Sinaia, dar a revenit in scaunul patriarhal, la cererea clerului, dupa numai trei luni. Au existat atunci multe speculatii, atat pe tema plecarii ? pusa pe seama unei colaborari apropiate cu regimul Ceausescu ? dar si a revenirii sale, la care ar fi contribuit clerici care aveau si alte interese decat binele Bisericii.
Intrebat de jurnalistii prezenti la sarbatorirea celor 20 de ani de patriarhat care sunt cele mai mari realizari si care sunt nemultumirile pe care le are din periaoda in care fost intaistatatorul BOR, PF Teoctist a raspuns numai la ultima parte a intrebarii, facand referire la bisericile daramate si la preotii intemnitati pe nedrept in perioada comunista. "Daramarea bisericilor. Am facut altele noi, dar acelea care s-au daramat, s-au dus. (...) Si multimile de preoti care au umplut inchisorile comuniste si ale Securitatii. Preoti, episcopi, profesori si credinciosi ai Bisericii noastre. Am avut greutati enorme, pot spune de neinvins, incat acum lacrimam dupa ei si trebuie sa ne rugam si sa ii pomenim", a raspuns, vizibil emotionat si cu ochii in lacrimi, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane.
Interimatul in fruntea Bisericii Ortodoxe va fi asigurat pentru urmatoarele 3 luni de Inalt Preasfintia Sa Nicolae, Mitropolitul Banatului . Dupa scurgerea acestui timp, Sfantul Sinod se va intruni si va organiza alegeri care sunt secrete, alegeri la care pot participa doar Inaltii Ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane. Prin traditie, Capul Bisericii Ortodoxe Romane trebuie sa provina din Mitropolia Moldovei (actualmente condusa de Mitropolitul Daniel). In urma cu trei ani, regulamentul Bisericii Ortodoxe a fost modificat, iar desemnarea Capului Bisericii se face prin alegeri. Potrivit aceluiasi regulament, interimatul de trei luni este asigurat pana la alegeri de ierarhul cu cel mai lung "stagiu", in cadrul Bisericii Ortodoxe Romane, acesta fiind Mitropolitul Banatului, Nicolae. Biserica Ortodoxa Romana este "sfasiata" in lupta dintre adeptii Mitropoliei Moldovei (a carui sef ar trebui prin traditie sa ocupe functia de patriarh) si intre adeptii lui Bartolomeu Anania, Mitropol al Clujului. O surpriza ar putea sa vina si din partea Arhiepiscopului Teodosie (zona Constanta si Tulcea). Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO