Prima pagina

Patronii de la Murfatlar au preluat un producator de mezeluri

Patronii de la Murfatlar au preluat un producator de mezeluri
20.04.2005, 20:12 372

Actionarii de la Murfatlar au facut inca un pas pentru extinderea afacerilor, preluand pachetul majoritar de actiuni al unui producator de mezeluri, Principal Construct Prahova - o afacere de familie dezvoltata de un antreprenor local, Claudiu Ciuciureanu.

Surse din industria alimentara sustin ca valoare totala a tranzactiei se ridica la 10 milioane de euro, dar aici intra si preluarea datoriilor companiei. Ciuciureanu va ramane in aceasta afacere, insa cu un pachet minoritar de actiuni.

Oficialii Murfatlar nu au dorit sa comenteze pe marginea acestei tranzactii. Claudiu Ciuciureanu nu a putut fi contactat pentru a furniza detalii.

Murfatlar face parte din Grupul Euro, care este detinut de un grup de investitori autohtoni discreti, printre acestia numarindu-se George Ivanescu si Ion Dobronauteanu. Conform unor estimari, Grupul Euro are afaceri care depasesc 100 de milioane de euro pe an.

Principal Construct detine doua facilitati de productie a mezelurilor: una la Filipestii de Padure, in judetul Prahova, iar alta la Salonta, in judetul Bihor. Sursele citate spun ca Principal Construct are o situatie financiara "dificila", compania avand datorii importante. Conform datelor Ministerului Finantelor Publice, compania a avut in 2003 o cifra de afaceri de 10,5 milioane de euro, un profit net de 40.000 de euro si datorii totale de 10,5 milioane de euro. Aceleasi surse spun ca nivelul datoriilor societatii a crescut usor anul trecut.

"Actionarul majoritar al Principal Construct nu se afla intr-o situatie financiara stralucita. Probabil ca cei de la Murfatlar vor sa intre pe piata mezelurilor si nu pot decat sa ii felicit, sau poate ca este o cumparare mascata pentru un alt jucator din mezeluri mult mai mare", spune Sorin Minea, presedintele Asociatiei Romane a Carnii (ARC), organizatie din care fac parte principalii jucatori din mezeluri.

Spre sfarsitul anului trecut, unii jucatori din piata de mezeluri au fost tinta unor oferte de achizitie venite din partea germanilor de la Reinert, olandezilor de la Zwanenberg si a grecilor de la Nikas. Nici una din aceste oferte nu s-a concretizat in vreo tranzactie, motiv pentru care Reinert a decis sa-si faca propria facilitate de productie. Germanii au demarat o campanie agresiva de recrutare, lansand catre directorii principalilor jucatori din piata oferte de angajare.

Numele Principal Construct a fost vehiculat de cateva ori privind o posibila preluare, fie de catre olandezii de la Zwanenberg, fie de catre americanii de la Smithfield. Insa, de fiecare data, Claudiu Ciuciureanu a negat ca ar dori sa-si vanda afacerea.

Piata romaneasca a mezelurilor, cu o valoare anuala de peste 300 de milioane de euro, este dominata de afaceri de familie: Cris-Tim Bucuresti, Aldis Calarasi, Angst Ro si Caroli, singurul producator international infiltrat fiind Tabco-Campofrio, detinut de spaniolii de la Campofrio Alimentacion, unde un pachet de 22% din actiuni este detinut de cel mai mare producator mondial de carne de porc, Smithfield. La randul lui, producatorul american a facut anul trecut si in acest an importante achizitii pe piata romaneasca.

Actionarii Murfatlar au fost deosebit de activi in ultimul an pe piata achizitiilor, cumparand facilitatile de productie ale Sped Productie SRL Bucuresti si marcile acestuia de vodca Sankt Petersburg si Patriot, dar si pachetul majoritar de actiuni al producatorului apei minerale Biborteni, Contransimex.

Murfatlar a ramas anul trecut cel mai mare producator de vinuri de pe piata romaneasca, cu o cota valorica de peste 30%, vanzarile ajungand la 28 de milioane de euro.

Una dintre cele mai spectaculoase evolutii a avut-o anul trecut Euroavipo Posta Calnau din judetul Buzau, producatorul brandy-ului Unirea, o companie care face parte, alaturi de Murfatlar si Romanian Drinks Service (companie de distributie), din Grupul Euro. Vanzarile de Unirea au atins anul trecut cota de 17,5 milioane de sticle (peste 26 de milioane de euro) fata de 10 milioane in anul anterior. Euroavipo mai detine in portofoliu rachiul de Calnau si lichiorul Sao.

stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO