Prima pagina

Patronii romani isi platesc executivii mai bine decat multinationalele

Patronii romani isi platesc executivii mai bine decat multinationalele
22.07.2008, 19:22 21

Marile firme romanesti ajung sa plateasca cu 20-30% in plus pentru a atrage oameni cu experienta de multinationala, care au fost expusi la expertiza unor mari companii cu prezenta mondiala, dar si pentru a compensa riscurile asociate de catre manageri cu cariera intr-o firma cu actionariat romanesc.
"Primim tot mai multe solicitari de la manageri de top care mentioneaza explicit ca vor sa lucreze in companii romanesti, ba, mai mult, refuza oferte de job in cadrul multinationalelor", spune Daniela Necefor, managing partner al companiei de executive search Total Business Solutions (TBS).
Un CEO al unei companii romanesti mari poate ajunge la un salariu lunar net de 10.000 - 15.000 de euro, in conditiile in care doar unele multinationale de top, cu mii de angajati, platesc acesti bani celor mai puternici oameni din structurile de conducere.
"Marile businessuri romanesti sunt cele care isi recompenseaza cel mai generos executivii", este de parere si Mihaela Damian, managing partner in cadrul firmei de executive search Stanton Chase.
Dupa perioade de crestere accelerata a afacerilor, businessurile antreprenoriale simt tot mai mult nevoia unor executivi experimentati. "Am intalnit un caz in care, pentru a ocupa pozitia de CEO al unei companii romanesti, un executiv a cerut si obtinut un salariu dublu, de la 5.000 la 10.000 de euro si a fost platit in avans pe sase luni. Intr-o firma romaneasca cu afaceri de peste 100 de milioane de euro, CEO-ul are 15.000 de euro plus bonusuri, CFO-ul are peste 7.000 de euro, iar COO-ul peste 5.000 de euro. La toate astea se adauga bonusuri si actiuni dupa o anumita perioada", spune George Butunoiu, proprietarul firmei de consultanta cu acelasi nume.
Printre riscurile asociate de manageri cu joburile din companiile romanesti se numara vulnerabilitatea mai mare a businessurilor antreprenoriale, predictibilitatea mai redusa a evolutiei de piata, gradul mare de subiectivism in actul de management, in conditiile in care aproape toti patronii ocupa pozitii executive, lipsa procedurilor, a perspectivelor unei cariere internationale sau securitatea mai scazuta a jobului - patronul face concedieri mult mai usor. "Practic, tot ce lipseste fata de o pozitie similara intr-o multinationala trebuie sa fie compensat prin bani", explica Butunoiu.
Un alt motiv care explica salariile mai mari din companiile romanesti este faptul ca in multinationale exista grile de salarizare clar delimitate, care nu permit variatiuni foarte mari ale salariului pe o pozitie, in timp ce un antreprenor este mult mai flexibil cand vine vorba de cointeresarea executivilor de top.
Una dintre constrangerile multinationalelor este data de faptul ca executivii filialelor din Romania nu pot avea salarii mai mari decat omologii lor din alte filiale europene, spre exemplu.
In acelasi timp, in multinationale, pe langa expertiza unui grup de talie mondiala si procedurizarea mai formalizata, exista avantajul experientei internationale, prin intermediul mandatelor de expatriere.
Tendinta executivilor de a prelua pozitii in companii romanesti in detrimentul multinationalelor este relativ noua pe piata, si se resimte mai puternic in ultimii ani, de cand businessurile dezvoltate de antreprenori au intrat in categoria celor mari si foarte mari. Printre cele mai mari businessuri cu capital romanesc se numara Tiriac Holding, Ambient, Arabesque, Altex, Mobexpert, grupul de firme Ana, o serie de companii din FMCG, cum sunt Cristim, Caroli sau grupul European Drinks.
Unul dintre avantajele joburilor de conducere in cadrul businessurilor antreprenoriale este lipsa constrangerilor legate de raportarea ierarhica extrem de formalizata din multinationale si gradul mai mare de libertate in luarea deciziilor. In general, executivii cu un grad ridicat de senioritate sunt cei care aleg varianta intrarii in companii romanesti, ca o alternativa la varianta deschiderii businessului propriu sau la intrarea in zona de consultanta.
In schimb, in cazul pozitiilor din zona operationala si a celor de entry-level, multinationalele dau salarii peste cele din companiile romanesti. In cazul unei medii pe toate salariile dintr-o companie, multinationalele ies in avantaj, insa daca sunt luate in considerare doar salariile directorilor mari, multinationalele raman in urma in tot mai multe cazuri.

Jobul in multinationala versus business romanesc

Multinationala
Businessuri solide, beneficiaza de suportul companiei-mama
Posibilitatea unei cariere internationale pentru management
Proceduri standardizate
Raportarea ierarhica extrem de formalizata
Transfer de experienta si know-how international, interactiune cu echipe mixte si stiluri diferite de management

Business romanesc
Vulnerabilitate mai mare a afacerilor
Predictibilitate mai redusa
Un mai mare grad de subiectivism in actul de management
Lipsa procedurilor
Lipsa constrangerilor legate de raportarea ierarhica extrem de formalizata
Grad mai mare de libertate in luarea deciziilor

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO