Numarul pensionarilor din structurile ministerelor de Interne si de Aparare, plus cei din serviciile speciale (SRI, SIE, SPP si STS) este in prezent de peste 138.175, conform datelor furnizate de cele doua ministere pentru ZF.
In total, acestia vor incasa anul viitor pensii de aproape un miliard de euro, conform acelorasi date, confirmate si de prevederile din Proiectul de buget pe 2008, aprobat de Guvern.
Salariatii din structurile Internelor, Apararii si serviciilor secrete nu cotizeaza in timpul vietii active pentru pensia de stat, ci au un statut special. Logica este ca, pentru a atrage oameni capabili si pentru a-i recompensa pentru riscurile asumate, aceste ministere si servicii trebuie sa le ofere facilitati suplimentare angajatilor fata de functionarii publici obisnuiti.
Conform datelor furnizate pentru ZF de catre cele doua ministere, cei 61.307 pensionari proveniti din structurile Ministerului de Interne incaseaza in prezent o pensie medie de 430 euro (1.440 lei). In acelasi timp, cei 76.868 de pensionari proveniti din structurile Ministerului Apararii au acum o pensie medie de 446 de euro (1.493 de lei). SRI nu a furnizat pentru ZF aceste informatii. Spre comparatie, pensia medie de stat este de 118 euro (395 de lei), adica de patru ori mai mica.
Per total, pensiile fostilor angajati din structurile speciale vor costa anul viitor bugetul public 990 mil. euro, dintre care 534 mil. euro la Aparare, 406 mil. euro la Interne si 50 mil. euro la SRI. Fondurile alocate pentru pensiile ofiterilor in 2008 sunt cu 16% mai mari decat cele alocate anul acesta si cu 70% mai mari decat cele cheltuite din bugetul public in 2006.
Astfel de informatii, cum ar fi numarul pensionarilor din structurile militare si speciale, nu apar de obicei in statisticile oficiale. Potrivit lui Mihai Seitan, fost presedinte al Casei Nationale de Pensii si Asigurari Sociale (CNPAS), numarul pensionarilor din sistemele de pensii paralele cu cel public ar putea fi in realitate chiar mai mare.
"Dupa parerea mea, numarul pensionarilor din sistemele paralele (care ii includ pe cei din Aparare, Interne si servicii speciale, n.red.) este de peste 200.000", a declarat Seitan pentru ZF. In prezent, el este manager de parteneriate al brokerului de pensii private FinCoP, dupa ce a lucrat mai bine de zece ani in Ministerul Muncii, in domeniul pensiilor.
Pensionarii din structurile speciale (Aparare, Interne, servicii) isi primesc pensia nu din bugetul public de pensii, la care nu au contribuit in perioada activa, ci prin alocari de la bugetul de stat, catre ministerele respective. Conform Legii 164 din 2001 privind pensia militara, doar Ministerul de Interne (MIRA), Ministerul Apararii (MApN) si Serviciul Roman de Informatii (SRI) primesc alocari bugetare pentru pensiile fostilor angajati din structurile speciale.
In rest, Serviciul de Informatii Externe (SIE), Serviciul de Protectie si Paza (SPP) si Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS) nu primesc alocatii bugetare exprese pentru pensiile fostilor lor angajati, acestia fiind platiti din alocarile bugetare de la Ministerul de Interne si cel al Apararii, dupa cum au declarat pentru ZF reprezentantii celor trei servicii speciale.
Toti acesti pensionari "reprezinta insa o sursa importanta de cheltuieli intrucat pensiile lor sunt cu mult mai mari decat pensiile pentru celelalte categorii de pensionari, fiind proportionale cu salariile anterioare, mult mai mari, iar varsta medie de pensionare este foarte redusa, ceea ce presupune o perioada indelungata de dependenta de sistemul de pensii", considera un studiu al Fundatiei Friedrich Ebert Stiftung.