Prima pagina

Pensiile private obligatorii intarzie startul pana la 17 septembrie

Pensiile private obligatorii intarzie startul pana la 17 septembrie
17.07.2007, 19:23 16

Startul oficial al sistemului de pensii private obligatorii (pilonul II) va intarzia pana pe 17 septembrie 2007, comparativ cu 1 august, data luata in considerare pana acum, a comunicat ieri Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Practic, de la aceasta data (peste exact doua luni) va incepe campania de aderare la fondurile private de pensii, o reforma asteptata de mai bine de zece ani in Romania. Toti salariatii cu varsta sub 35 de ani (implinita pana la 31 decembrie anul acesta) va trebui sa adere la un astfel de fond de pensii obligatorii. In acelasi timp, angajatii cu varsta intre 35 si 45 de ani au optiunea de a adera la un astfel de fond.
Tot pe 17 septembrie se va da startul (egal pentru toti administratorii de pensii) campaniilor publicitare pentru pensiile obligatorii, orice activitate de publicitate si marketing inainte de aceasta data fiind interzisa de Comisie.
"Septembrie reprezinta o data de start care multumeste pe toata lumea", a declarat pentru ZF Mircea Oancea, presedintele CSSPP, referindu-se la cerintele recente ale sindicatelor (care vor ca sistemul sa intarzie cu cel putin doua luni) si la obiectiile companiilor de pe piata pensiilor private (care spun ca sunt gata sa inceapa inca din august, asa cum se vehicula initial).
Pensiile private obligatorii reprezinta afacerea urmatorului deceniu in Romania, activele sistemului urmand sa ajunga la 1 miliard de euro in trei ani si la aproape 9-10 miliarde in urmatorii zece ani, conform estimarilor companiilor de pe piata.
"O perioada mai mare de timp aferenta autorizarii va oferi participantilor posibilitatea de a alege dintr-o gama variata de fonduri, cu caracteristici diferite", si-a motivat Comisia, in mod oficial, decizia de amanare a startului sistemului. CSSPP a adoptat si norma de aderare la pensiile obligatorii, prin care stabileste "regulile jocului" pentru startul acestui sistem si care va fi publicata curand in Monitorul Oficial.
Aderarea initiala a participantilor la sistem va dura fix patru luni, fiind urmata de o "loterie" care ii va redistribui pe salariatii sub 35 de ani ramasi fara optiune intre fondurile existente de pe piata, proportional cu numarul de participanti deja atrasi. Cel mai probabil, colectarea primelor contributii in sistem se va face in februarie sau martie anul viitor, in intarziere fata de luna ianuarie, data estimata initial.
Intre timp, numarul companiilor interesate de aceasta piata a ajuns la 15, dupa ce atat Bancpost, cat si compania franceza AG2R au depus la CSSPP cererea de constituire a unei societati de pensii obligatorii. La compania de pensii private obligatorii ce va fi detinuta de francezii de la AG2R, confederatia sindicala Cartel Alfa are o participatie de 3%, conform informatiilor furnizate ZF de surse de pe piata.
Niciuna dintre aceste companii nu a obtinut inca decizia de autorizare din partea Comisiei de Pensii Private. Surse de pe piata au confirmat insa pentru ZF ca astazi, cu ocazia sedintei saptamanale a Consiliului CSSPP, este posibil sa apara primele decizii de autorizare pentru companiile de pensii obligatorii. Licentele de administrator vor fi acordate de Comisie in etape, in functie de gradul de pregatire si de documentatia depusa de viitorii administratori, spun reprezentantii CSSPP.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO