Prima pagina

Pentru Ovidiu Tender, pofta vine cumparand

07.01.2003, 00:00 408

Grupul de firme Tender, patronat de omul de afaceri Ovidiu Tender, a inaintat o oferta pentru achizitia Libra Bank, documentele finale fiind deja depuse la Banca Nationala a Romaniei de unde se asteapta avizul pentru aceasta tranzactie.
Tender negociaza cu proprietarii bancii , un grup de 19 oameni de afaceri turci si ciprioti care detin fiecare sub 5% din Libra Bank, preluarea pachetului majoritar de actiuni.
"Suntem cu negocierile aproape de finalizare. Era timpul sa intre si o banca in portofoliul nostru", a declarat pentru Ziarul Financiar Ovidiu Tender. El a refuzat sa faca vreun comentariu asupra sumei care va fi platita. "Sunt informatii confidentiale", a spus Tender. Surse de pe piata bancara au mentionat insa pentru ZF ca valoarea tranzactiei, in cazul in care se va realiza, ar putea oscila intre 8 si 10 milioane de dolari.
Tender spune ca banii vor proveni din surse proprii. Grupul de firme pe care il conduce urma sa atinga anul trecut o cifra de afaceri anuala de 200 milioane de dolari, fata de 100 milioane de dolari in 2001, conform estimarilor omului de afaceri.
Tender SA, infiintata in 1991 la Timisoara, a cumparat de la stat sau a infiintat rand pe rand firme cu activitati in prospectiuni geologice, prestari servicii pentru companii de foraj petrolier, constructii, agricultura, media si IT, insa a intrat in atentia publica doar anul trecut, dupa ce a intrat, cu o miscare suprinzatoare, in capitalul social al Ardaf.
Libra Bank este de vanzare de mai bine de doi ani, dar desi actionarii au ajuns cu negocierile de cateva ori pana pe ultima suta de metri, nimic nu s-a concretizat. De Libra Bank au fost interesate de-a lungul timpului mai multe grupuri financiare sau non-financiare, negocieri mai serioase purtandu-se cu firma de confectii italiana IMM Innovazione Moda Maglieria si cu mai multi investitori belgieni care aveau chiar un grup financiar cunoscut in spate.
Pe de alta parte, o parte din actionarii Libra Bank aveau potrivit ultimelor raportari, domicilii in zone neagreate de BNR, mai exact in Ciprul de Nord, iar Banca Nationala a atras de mai multe ori atentia conducerii bancii sa rezolve aceasta problema.
Oficialii Libra Bank nu au putut fi contactati ieri pentru a comenta  informatiile privind tranzactia.
Libra Bank a fost infiintata in 1996, printre membrii fondatori ai acestei afaceri fiind Viorel Catarama si fostul ministru al apararii, Victor Babiuc.  Din aprilie 2000 este detinuta insa de un grup de persoane fizice - turci si ciprioti. Ultimele date financiare facute publice arata ca banca a obtinut in 2001 un profit brut de 15,5 miliarde lei (aproape 500.000 de dolari). Activele totale erau la sfarsitul aceleasi perioade de 574 miliarde lei (18 mil. $), cota de piata aferenta fiind de 0,2%. Libra are o retea de cinci sucursale.
Cele mai cunoscute societati din holdingul Tender sunt Nuclearmontaj (la randul sau cu 14 filiale), Prospectiuni SA (cercetare geologica si geofizica) si Atlas G.I.P.S.A. (industria petroliera).
Numai anul trecut, in grup au intrat inca trei companii, , FECNE - Fabrica de Echipamente pentru Centrale Nucleare, Vulcan si societatea de asigurari Ardaf. FECNE a fost preluata la inceputul acestui an de Nuclearmontaj de la norvegienii de la Kvaerner, care detin IMGB, iar Vulcan de la Autoritatea pentru Privatizare.
Prin preluarea FECNE si Vulcan, Tender s-a pozitionat strategic in afacerea de la Cernavoda.
Vulcan Bucuresti produce din 1984 incoace componente pentru Centrala de la Cernavoda. Nuclearmontaj, intrata in grupul Tender in 2000, este si ea implicata in montarea echipamentelor de la Cernavoda inca de la inceperea lucrarilor. Nuclearelectrica a semnat recent un acord pentru finantare in valoare de 400 milioane euro pentru continuarea lucrarilor la  reactorul II de la Cernavoda
Tender a declarat, la ultima preluare in decembrie, a Vulcan Bucuresti, ca aceste achizitii nu au fost facute intamplator. "Ma intereseaza sa fie activitati complementare. Daca ne ocupam de montajul echipamentelor de la Cernavoda era normal sa incercam sa le si producem. Noi stim cerintele. E mai bine sa fie o activitate integrata", a explicat el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO