Prima pagina

Piata auto: productia interna scade, importurile cresc

Piata auto: productia interna scade, importurile cresc
17.07.2006, 20:00 17

Vanzarile de autovehicule autohtone au scazut in primele sase luni ale anului curent fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce numarul automobilelor importate a crescut.
Conform Asociatiei Producatorilor si Importatorilor Auto (APIA), in prima jumatate a anului numarul autovehiculelor autohtone vandute (Dacia si Daewoo) a fost de 59.265, in scadere cu 8,6% fata de primele sase luni ale anului 2005. In acelasi timp, romanii au cumparat cu 31,8% mai multe autovehicule importate, numarul acestora ajungand la 58.191, cea mai bine vanduta marca fiind Renault (9.164 masini) urmata de Skoda (8.863 masini) si Volkswagen (7.007 masini).
Vanzarile de autovehicule, segment in care sunt incluse autoturismele, vehiculele comerciale si autobuzele, au crescut insa in prima parte a anului cu 5,1% fata de anul trecut. Cea mai importanta crestere s-a inregistrat in cazul autoturismelor, in primele sase luni ale anului inregistrandu-se vanzari de 108.973 de autoturisme, cu 7,8% mai mult fata de perioada similara a anului trecut. In schimb, numarul de vehicule comerciale vandute a scazut cu 7,9%, iar cel de autobuze cu 27%.
Totodata, desi volumul importurilor este in continuare mai mic decat cel al autovehiculelor produse, importurile din lunile ianuarie-iunie ale anului curent au crescut fata de lunile similare din 2005 intr-o pondere mai mare decat productia. In primele sase luni au fost importate 70.311 autovehicule, cu 30,8% mai mult fata de prima jumatate a anului trecut, in timp ce productia in aceeasi perioada a crescut doar cu 12,5%.
Importurile au crescut in ciuda taxelor de import, care ar putea sa dispara odata cu integrarea in UE. Leonard Orban, secretar de stat la Ministerul Integrarii Europene, a afirmat ca Romania va risca penalizari de ,,zeci de milioane de euro" din partea UE daca va mentine dupa data integrarii taxele de importuri pentru masinile second-hand. Guvernul a introdus in Codul Fiscal o taxa pentru a proteja productia interna.
Marcile din import preferate de romani sunt Renault care are o cota de piata de 7,8%, Skoda, cu o cota de piata de 7,5% si Volkswagen, care detine 6% din piata. Dacia a vandut 49.803 de masini, avand o cota de 42,4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO