Prima pagina

Piata libera taie din veniturile gigantilor gazului

04.12.2002, 00:00 11

Piata libera a gazelor incepe sa "roada" din afacerile gigantilor detinutI de stat in acest sector.
Distrigaz Nord, al doilea mare distribuitor de gaze si a unsprezecea companie din Romania din punct de vedere al cifrei de afaceri, previzioneaza in acest an vanzari de 330 milioane dolari, in scadere cu peste 5% fata de anul trecut.
Cresterea gradului de liberalizare al pietei gazului la inceputul acestui an, de la 10% la 25%, a insemnat pentru Distrigaz Nord pierderea a unuia dintre cei mai importantI parteneri de afaceri, Azomures Targu Mures.
"Scaderea cifrei de afaceri din acest an se datoreaza, in mare parte, faptului ca o parte din clientii nostri au devenit in acest an consumatori eligibili. Numai Azomures Targu Mures ne-ar fi platit in aceasta perioada 200 miliarde lei (6 mil. $ - n.red.). Pe de alta parte, am strans "surubul" pentru cei care nu ne-au platit, dar masurile restrictive s-au dovedit a fi o sabie cu doua taIsuri: multe centrale termice au fost oprite in perioada de vara, ceea ce ne-a scazut consumul", a explicat pentru Ziarul Financiar Victor Stefura, director general al societatii Distrigaz Nord.
Marii clienti ai Distrigaz Nord pot cumpara acum practic direct de la furnizori: Romgaz, Petrom sau importatori. Printre producatori vor intra in curand insa si mari investitori straini - ca Wintershall sau Forest Oil.
De pe piata libera a gazului pot cumpara doar anumiti consumatori - asa numitii eligibili - la un pret mai mic decat cel de pentru sectorul reglementat.
In 2003 este posibil ca gradul de liberalizare sa ajunga la 33%, asa cum este acum pe piata de electricitate. 
Cele doua distributii de gaze, Distrigaz Nord sI Distrigaz Sud, vor fi trecute in proprietate privata pana in 2004, potrivit angajamentului luat de autoritatile romane fata de organismele internationale.
Societatea va livra in acest an aproximativ 4,1 miliarde metri cubi catre consumatorii saI, acoperind 20 de judete din nordul tarii.
Consumul intern este estimat in acest an la 15,8 miliarde metri cubi, din care importul de gaze rusesti va constitui aproximativ 22%, restul fiind acoperit de Romgaz sI SNP Petrom. Distrigaz Nord va importa in acest an o cantitate de 700 milioane metri cubi de gaze naturale.
Compania a reusit in acest an an sa-sI reduca nivelul creantelor de la 5.004 miliarde lei (172 mil.$) la 4.937 miliarde lei (cca 150 mil.$) in prezent.
Anul trecut, Distrigaz Nord a realizat o cifra de afaceri de 347 mil.$ sI un profit net de 4,7 mil.$, in conditiile in care volumul datoriilor a fost de 175 mil.$.
Privatizarea distributiei de gaze a starnit deja interesul unor grupuri puternice din Europa precum Wintershall, Ruhrgas, RWE (Germania) sau concernul gazier rus Gazprom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO