Prima pagina

Policolor da afara 40% din angajati

04.11.2002, 00:00 124

Producatorul de vopsele Policolor Bucuresti va disponibiliza in perioada urmatoare 40% din angajati - din totalul de aproape 850 -  ca urmare a inchiderii sectiei de rasini, principalele materii prime folosite la productia vopselelor.
Decizia a fost luata pe considerente financiare, dupa ce conducerea companiei si principalii actionari au ajuns la concluzia ca este mai ieftin sa importe rasini decat sa le produca.
"Pretul rasinilor obtinute (la Policolor - n.r.) este necompetitiv. Unul din motive este si introducerea, din acest an, a accizelor mari aplicate unora din materiile prime care stau la baza fabricatiei rasinilor si procedura indelungata si anevoioasa prin care producatorii si-ar recupera aceste taxe", spune Marius Golopenta, director general al Policolor.
Policolor ar putea importa rasini chiar din Bulgaria, unde principalul producator de profil - Orgachim se afla chiar in proprietatea companiei romanesti.
Policolor a fost privatizata in 1997, pachetul majoritar de actiuni fiind achizitionat de doua din cele mai mari fonduri de investitii din Romania - Romanian Investment Fund (RIF) si Romanian American Enterprise Fund (RAEF).
In anii imediat urmatori privatizarii, datorita pierderii treptate a cotei de piata de catre Policolor, cele doua fonduri de investitii au angajat o companie de management americana care a pus in practica primul program de restructurare puternica, finalizat, de asemenea, prin disponibilizari masive.
Declansarea noului program de restructurare a personalului si productiei, in perioada urmatoare, va pregati Policolor si pentru principalul eveniment ce ar putea avea loc anul viitor, vanzarea companiei de catre fondurile de investitii.
Vanzarea va avea loc datorita faptului ca RIF isi incheie durata de viata in 2003.
Compania spune ca mai exista si alte motive in afara de nerentabilitatea sectiei de rasini si iminenta vanzarii actiunilor de catre fonduri.
"Tendintele mondiale ale industriei evidentiaza o specializare a companiilor si separarea activitatilor de productie a lacurilor si vopselelor de cele de fabricatie a rasinilor", afirma Golopenta.
Disponibilizarea personalului va avea loc prin aplicarea de "solutii compensatorii" si oferirea de cursuri de reconversie profesionala.
Policolor mizeaza anul acesta pe venituri din exploatare de 681,53 miliarde lei (20 de milioane de dolari), cu 46% mai mult decat in 2001, si pe un profit net de 63,91 miliarde lei, de trei ori mai mare fata de anul trecut.
La sfarsitul anului trecut, Policolor era, conform declaratiilor managementului, liderul pietei romanesti a vopselelor, cu 37% din totalul productiei interne si o cota de piata de 15%.
Actiunile companiei sunt listate la Bursa de Valori, unde au avut o evolutie foarte buna in acest an. Pretul titlurilor s-a dublat, atingand vineri o valoare de 5.350 de lei.
La acest pret, compania are o capitalizare bursiera de 11,5 milioane dolari.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO