Prima pagina

Presa britanica anunta urmatoarele tinte: Irakul si Somalia

03.12.2001, 00:00 28



Statele Unite au cerut ajutorul Marii Britanii pentru a pregati o interventie militara in Somalia, in cadrul viitoarei faze a campaniei antiteroriste mondiale lansate de Washington incepand cu 11 septembrie, scria ieri cotidianului Sunday Telegraph.

Ofiteri britanici cu rang inalt, care au vizitat, saptamana trecuta, centrul de comanda american de la Tampa (Florida, sud-estul SUA) au fost insarcinati cu elaborarea unei strategii pentru viitoare atacuri contra unor obiective din Somalia, potrivit sursei citate.

Militarii, reveniti in Marea Britanie, discuta actualmente despre planurile lor de atac cu Ministerul britanic al Apararii, adauga ziarul britanic.

Potrivit aceleiasi surse, cererea SUA urmeaza unor informatii potrivit carora presedintele irakian Saddam Hussein ar fi organizat tabere de antrenament pentru teroristi, utilizate de activisti islamisti ai gruparii al-Itihaad, o organizatie apropiata organizatiei teroriste al-Qaida.

Citand disidenti irakieni care locuiesc in Marea Britanie, "Sunday Telegraph" afirma ca Saddam Hussein a acceptat sa sustina al-Itihaas in schimbul unui ajutor economic din partea autoritatilor somaleze, in ciuda sanctiunilor impuse de ONU Irakului in urma razboiului din Golf.

@ Statele Unite intentioneaza sa faca din Irak viitoarea tinta a campaniei antiteroriste lansate in 11 septembrie si intentioneaza sa-l indeparteze de la putere pe presedintele irakian, Saddam Hussein, sustinand militar opozitia irakiana, scrie ziarul britanic "The Observer", in editia sa de ieri.

Sursele citate de "The Observer", in special un diplomat european, afirma ca motivul acestui atac american ar fi refuzul lui Saddam Hussein de a accepta revenirea inspectorilor ONU in dezarmarea irakiana si nu in urma unor banuieli ale Washingtonului privind o eventuala legatura intre atacurile din 11 septembrie si Irak.

Potrivit "The Observer", presedintele american George W. Bush a dat ordin CIA si Statului Major al armatei sa elaboreze planurile unei interventii militare in Irak. Ea ar putea incepe in urmatoarele luni, combinand bombardamente cu tinta precisa cu actiuni ale trupelor la sol sustinand opozitia irakiana, precizeaza ziarul.

@ Directorul CIA, George Tenet, se afla ieri la Islamabad, pentru discutii cu reprezentanti ai serviciilor secrete pakistaneze in legatura cu operatiunile impotriva talibanilor si a lui Usama bin Laden.

Vizita directorului CIA intervine in contextul in care purtatorul de cuvant al "Coalitiei impotriva terorismului" - un centru de presa american instituit la Islamabad - a confirmat arestarea de catre Alianta Nordului a unui presupus membru al retelei al-Qaida.

Kenton Keith a afirmat ca Alianta Nordului l-a arestat pe Ahmed Omar Abdel-Rahman, fiul seicului Omar Abdel-Rahman, liderul religios musulman condamnat la inchisoare pe viata in 1995, pentru un complot esuat vizand aruncarea in aer a mai multor cladiri din New York.

@ Talibanii au afirmat ca cinci membri ai fortelor speciale americane au fost ucisi intr-un atentat-sinucigas in provincia Kandahar, din sudul Afganstanului, a conform cotidianului pakistanez Baluchistan Times.

Cei cinci americani au fost ucisi in cursul unui atac comis in apropierea unui mic aeroport situat la circa 20 de kilometri de orasul Kandahar, a declarat comandantul talban care se ocupa cu problemele de la granita, Maulvi Aminullah.

Trupele americane au preluat controlul asupra aeroportului Dolangi in urma cu o saptamana si sute de puscasi marini au fost debarcati cu ajutorul elicopterelor.



aeful delegatiei Aliantei Nordului la conferinta interafgana de la Bonn, Younis Qanooni, a cerut Statelor Unite sa paraseasca Afganistanul "cand nu va mai fi terorism", potrivit unui interviu ce va aparea astazi in saptamanalul Focus.

"Cand nu va mai fi terorism in Afganistan, cred ca Statele Unite vor trebui sa-si duca lupta in alta parte", a declarat Qanooni."De cand am cucerit Kabulul, nu mai exista violenta. Trupele straine in Afganistan nu vor rezolva problemele, ele vor crea unele noi", a adaugat el.



Membri ai fortelor speciale britanice (SAS) au esuat in incercarea de capturare al lui Usama bin Laden, fiind la numai doua ore distanta de aceasta performanta, in timpul luptelor din zona grotelor din muntii Hada, de la sud-est de Kandahar, informeaza jurnalul "The Mail on Sunday".

"Sunday Times" afirma, la randul sau, ca este in curs o redesfasurare de trupe vizand 60 de soldati, in vederea lansarii unui nou atac, alaturi de trupele de elita americane, la Tora Bora, in apropiere de Jalalabad (estul Afganistanului), unde bin Laden, se ascunde intr-o retea de grote, gata pentru o lupta a ultimei sanse alaturi de sute de sustinatori de-ai sai, convinsi sa lupte pana la ultima suflare.

Patru soldati ai trupelor de elita britanici au fost raniti in operatiunile din Afganistan din apropiere de Kandahar, in timp ce-l vanau pe bin Laden, reaminteste "The Mail on Sunday". "Eram cat p-aci sa-l prindem. A fost o lupta grea", a declarat o sursa apropiata regimentului, citata de "Mail on Sunday".

"Dupa ce prizonierii capturati au fost interogati, am aflat ca ne-au lipsit circa doua ore pentru a-l prinde", a adaugat sursa citata, care nu a precizat data la care a avut loc acest atac al membrilor SAS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO