Prima pagina

Presiunea pe salarii a majorat costurile cu forta de munca de patru ori in sapte ani

Presiunea pe salarii a majorat costurile cu forta de munca de patru ori in sapte ani

Click pentru imaginea marita

18.08.2008, 20:07 23

Costurile totale cu forta de munca ale angajatorilor din Romania au avut cea mai spectaculoasa evolutie din ultimii sapte ani, comparativ cu alte tari din Europa Centrala si de Est. Astfel, costurile cu forta de munca au crescut cu peste 309% incepand din anul 2000 si pana in al doilea trimestru al anului trecut, arata o analiza realizata de Euromonitor, care citeaza date Eurostat, biroul de statistica al UE.
In alte tari precum Cehia, avansul costurilor cu forta de munca a fost cu mult mai moderat, de doar 57% de-a lungul celor sapte ani, un avans mai semnificativ inregistrandu-se in Letonia - 159,2% si Estonia - 127%.
Analistii Euromonitor precizeaza ca boom-ul economic din ultimii ani din Europa de Est a creat presiune pe salarii, fapt care a condus la cresteri ale costului cu forta de munca.
Avansul inregistrat la nivelul costurilor cu forta de munca se explica in mare masura prin faptul ca salariile de pe piata locala erau cu mult in spatele altor economii europene si nici dupa acest avans de 309% nu s-au aliniat cu Europa Occidentala si nici macar cu multe dintre tarile din regiune.
Cu 540 de lei pe luna (150 de euro), salariul minim brut de pe piata locala ne plaseaza pe ultimele locuri intre tarile europene, potrivit unei analize realizate de Federatia Angajatorilor Europeni (FedEE).
Un nivel mai scazut decat cel din Romania al salariului minim se inregistreaza in tari ca Albania - 128 de euro, Bulgaria - 112 de euro, Ucraina - 68 de euro si Moldova - 46 de euro. Salariul minim din Romania este de aproape zece ori mai mic decat al britanicilor, unde castigurile minime reglementate sunt de 1.381 de euro pe luna. Pe de alta parte, Marea Britanie este cunoscuta ca fiind printre tarile cu cel mai ridicat cost al vietii.
In acelasi timp, salariul mediu net pe economie s-a majorat in ultimul deceniu de 3,4 ori, de la 104 euro in anul 1998 pana la 354 de euro in luna iunie a acestui an, cel mai favorizat sector fiind administratia publica, cu o majorare de aproape 5 ori, arata datele INS. Cu toate acestea, potrivit datelor Euromonitor, in Romania, proportia gospodariilor/familiilor care dispun de un venit de peste 15.000 de dolari americani anual (10.800 de euro) a ajuns anul trecut la 33,7%, de la doar 4% in 2003.
Un al factor de presiune pe costurile companiilor il reprezinta deficitul de personal. Costurile cu forta de munca sunt cele care au crescut peste asteptari dupa aderarea la UE, afirma companiile de pe piata locala, unele dintre domenii, cum este curieratul, raportand cresteri si de pana la 50% in primul trimestru al anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO