Prima pagina

Procesul de pace din Orientul Mijlociu, inecat intr-o baie de sange

02.10.2000, 00:00 27



Confruntarile violente izbucnite joia trecuta intre armata israeliana si palestinieni la Esplanada Moscheilor din Ierusalim s-au extins pe parcursul weekend-ului in Cisiordania si Fasia Gaza, soldandu-se cu cel putin 15 morti in randul palestinienilor si cu peste 500 de raniti in ambele tabere, informeaza agentiile internationale de presa subliniind ca acestea sunt cele mai grave ciocniri din ultimii patru ani.

In apropierea coloniei evreiesti Netzarim din Gaza, politia palestiniana a trecut de partea manifestantilor si a deschis focul asupra soldatilor israelieni.

Liderii palestinieni au acuzat Israelul ca foloseste excesiv forta, in timp ce un purtator de cuvant guvernamental israelian a afirmat ca scopul fortelor de securitate este de a-i proteja pe israelieni si coloniile evreiesti.

Sambata seara, lideri militari israelieni s-au intalnit cu sefi ai serviciilor de securitate palestiniene in incercarea de a gasi modalitatile de oprire a confruntarilor.

Premierul israelian Ehud Barak i-a cerut intr-o convorbire telefonica liderului palestinian Yasser Arafat sa intervina personal pentru a pune capat violentelor. Arafat s-a intalnit la Cairo cu presedintele egiptean Hosni Mubarak pe care l-a pus la curent cu evolutia evenimentelor.

Ministrul rus de externe Igor Ivanov i-a avertizat sambata pe omologul sau israelian, Shlomo Ben-Ami, si pe Yasser Arafat ca "elemente extremiste" ameninta ca vor submina procesul de pace din Orientul Mijlociu.

"Ministerul rus de Externe condamna categoric actiunile provocatoare ale elementelor extremiste izolate, care au dus la revolta in randul populatiei si ar putea avea un efect negativ asupra stadiului complicat al negocierilor de pace israeliano-palestiniene", se arata intr-un comunicat al MAE rus.

Ciocnirile au izbucnit dupa ce liderul opozitiei de dreapta, Ariel Sharon, a vizitat impreuna cu mai multi parlamentari din Partidul Likud Esplanada Moscheilor, unul din principalele locuri sfinte din Ierusalim, pe care palestinienii il considera teritoriul lor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO