Prima pagina

Productie de grau de un miliard de dolari anul acesta

18.08.2004, 00:00 56

Productia de grau se va ridica anul acesta la 7 milioane de tone, media la hectar fiind de 3.824 de kilograme, fata de o productie de doar 2 milioane de tone de grau in 2003, cand a fost seceta.
Importurile de grau au depasit anul trecut 1 milion de tone, contribuind serios la adancirea deficitului comercial cu produse agroalimentare, care a atins pragul de 1 miliard de euro.
In ciuda productiei foarte bune din acest an, vechiul razboi declaratiilor dintre producatori si procesatori pe marginea pretului graului reincepe. Jucatorii din industria de morarit si panificatie afiseaza o atitudine rezervata fata de posibilele influente benefice ale productiei din acest an asupra preturilor painii sau ale fainii, reclamand pretul ridicat al graului romanesc.
"Nu sunt foarte optimist (privind reducerea preturilor la faina, respectiv paine - n.red). Desi a fost un an bun, pretul graului romanesc continua sa se mentina la un nivel destul de ridicat fata de cotatiile internationale si chiar fata de preturile din Ucraina si Moldova, iar influentele pozitive pe care aceste productii le-ar avea in lunile urmatoare depind de foarte multi factori", spune Dan Trifu, vicepresedintele Departamentului Strategie-Finante din cadrul Vel Pitar, unul dintre cei mai mari jucatori din industria de morarit si panificatie.
Pretul graului in tarile din jurul Romaniei se situaza in jurul valorii de 120-135 de dolari/tona, apropiat de cel de pe piata romaneasca. La acest pret, toata productia romaneasca de grau valoreaza aproape un miliard de dolari.
"Pretul graului romanesc in luna decembrie a acestui an va depinde foarte mult de modul in care micii producatori vor beneficia de ajutoarele de depozitare din partea statului", afirma Trifu.
Adrian Porumboiu, presedintele unui holding agricol care a cultivat in acest an o mare suprafata cu grau (23.000 de hectare cu o productie de peste 90.000 de tone), si al unuia dintre cele mai mari producatori de paine din Moldova - Racova Com Agro Pan Vaslui - spune ca producatorii de cereale au iesit intotdeauna in pierdere in fata procesatorilor. 
"Anul trecut cultivatorii de cereale au avut pierderi masive iar multi procesatori au fost nevoiti sa proceseze inclusiv grau furajer pe care l-au imbunatatit cu amelioratori. Acestia fac painea mai pufoasa dar sunt cancerigeni, motiv pentru care sunt interzisi nu numai in tarile europene dar chiar si in Bulgaria", afirma Porumboiu.
Ion Popa, presedintele si actionarul majoritar al Pangram Resita, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata pastelor fainoase, spune ca recolta din acest an a fost precedata de scaderi de preturi in industria de morarit si panificatie, trend care nu se va mentine pentru mult timp.
 "Recolta buna din acest an a produs deja primele efecte prin scaderea pretului painii in anumite zone ale tarii. Pe de alta parte, este foarte important ca pretul de achizitie al unul kilogram de grau a scazut la jumatate in acest an fata de anul precedent, cand a ajuns si la 8.000 de lei. De asemenea, pretul fainii a scazut in ultimele luni cu circa 25% iar cel al pastelor cu 10%", afirma Popa. El sustine ca alte schimbari semnificative nu vor fi aduse de actuala recolta din cauza faptului ca fermierii vor incerca sa-si acopere pierderile masive inregistrate anul trecut.
Criza graului de anul trecut a urcat afacerile din panificatie la circa 1,5 miliarde de dolari, dubla fata de anul anterior, in special din cauza cresterii pretului graului la peste 200 de dolari/tona: pret ce s-a situat la nivel mondial pe locul trei in topul preturilor din ultimii 50 de ani.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO